Pretep in prepiri na Obali

Na praznik Marijinega vnebovzetja je bilo na Obali pestro. Policisti so nekaj minut pred polnočjo najprej delali red v lunaparku v Luciji, kjer se je pretepalo šest Ljubljančanov in Kočevcev (očitno so za boj izbrali nevtralen teren). Mone, bi rekli Primorci. Skoraj istočasno so policisti ukrepali tudi na plaži pod Belvederjem, kjer je iz avta skočil pes in divjal naokrog. 36-letnega lastnika so kaznovali. A zgodbe tukaj ni konec. Približno dve uri pozneje so policisti gospoda s kužkom obravnavali še v enem od portoroških lokalov. Postojnčan je skušal pijan in s spuščenim psom vstopiti v lokal, česar mu varnostnik ni dovolil. 36-letnik ga je začel žaliti, kričal je tudi po prihodu policistov, ki jih je pozival k pretepu. Na njegove provokacije se niso odzvali. Ker se ni pomiril, so ga pridržali.

96-letniku zaplenili avto

Vsakdo ima rad svobodo, da si po svoje organizira dan in se poda po opravkih, ko mu to najbolj odgovarja. Zlasti zunaj mest je za to ključen avto. Policisti iz Rač so v ponedeljek popoldne naleteli na takšnega možakarja – z oplom vectro je po cesti vozil zelo počasi, nezanesljivo, pa še vijugal je. Gospod je bil star 96 let, policisti pa so ugotovili, da za volanom sploh ne bi smel sedeti, ker vozniškega dovoljenja nima že vse od leta 2016, ko ni opravil zdravniškega pregleda. Avto so zasegli, gospod pa se bo moral znajti drugače.

Pesek za spomin

Francoski par bi dopust na Sardiniji lahko drago stal. Ko sta se hotela vkrcati na trajekt za domov, je policija v prtljažniku avta našla 14 steklenic peska s plaže Chia na jugu Sardinije. Gre za beli pesek, ki sodi v javno dobro in ga je prepovedano odvažati z otoka. Dvojica se je opravičila in zatrdila, da o tem zakonu ni vedela nič in da sta želela 40 kilogramov peska domov vzeti za spomin. Domačini so se leta pritoževali zaradi kraje naravnih dobrin z otoka, saj je vsako leto s plaž izginilo po več ton peska. Turisti, povečini naj bi šlo za Evropejce, so nabrani pesek nato prodajali prek spleta. Na Sardiniji so leta 2017 sprejeli zakon, po katerem je trgovina s peskom, kamenčki in školjkami nezakonita. Kršitelji jo običajno odnesejo z denarno kaznijo v višini 3000 evrov, za krajo peska pa je zagrožena tudi zaporna kazen (od enega do šest let).

Osemletnik za volanom

Nekaj minut po polnoči je nemška policija prejela klic obupane mame, ki je povedala, da je sine z dvorišča odpeljal družinskega golfa. Problema ne bi bilo, če ne bi bil fant star šele osem let. Zapeljal je na avtocesto in užival v dogodivščini. Ta je zanj postala malce predivja, ko je dosegel hitrost 140 kilometrov na uro. Počutiti se je začel neprijetno, se ustavil na odstavnem pasu, prižgal opozorilne luči in postavil trikotnik. Kapo dol, mali mož (z izjemo kraje avta). Mama ga je našla po kakšni uri, ob prihodu policistov pa je planil v jok. »Želel sem se le malo voziti,« je skozi solze razlagal vzrok nočnega pohoda. Poškodovanih v avanturi ni bilo, dečka pa je policija spravila domov. Osemletnik je velik navdušenec nad avtomobili, ki jih je že večkrat vozil na zasebnem parkirišču. Navdušen naj bi bil tudi nad gokarti, a očitno le do določene hitrosti.

V zapor zaradi vreč za smeti

Kako resno jemljejo recikliranje na Otoku, je razvidno iz zgodbe 34-letne Lyndsey Webb iz Ipswicha. Mamo treh otrok je policija prijela in jo vrgla v zapor, ker je smeti za reciklažo smetarski službi nastavila v napačni vreči (in ker se kljub nalogu ni pojavila na sodišču). Webbova naj bi kar trikrat namesto oranžnih uporabila črne vreče, a naj bi po lastnem zagovoru to storila zato, ker ji pravih vreč niso dostavili. »Zamešala sem barve vreč, zaradi česar sem imela na domu dva policista, ki sta me aretirala pred otroki. Neverjetno,« je o nočni mori spregovorila za britanske medije. Obsojena je bila na šestmesečno pogojno kazen, plačati pa mora še 50 funtov.