Zaradi nevarnosti je bilo junija letos v Burkini Faso, Kamerunu, Čadu, Srednjeafriški republiki, DR Kongo, Maliju, Nigru in Nigeriji zaprtih skupno 9272 šol, opozarja Unicef v danes objavljenem poročilu Child Alert: Ogroženo izobraževanje v zahodni in srednji Afriki.

Pravica do izobraževanja je v zahodni in srednji Afriki kršena več kot 40 milijonom otrok, starih od šest do 14 let, je opozorila regionalna direktorica Unicefa Marie-Pierre Poirier.

V poročilu Unicef opozarja, da so se načrtovani napadi na šole, učence in učitelje razširili po celotni regiji, s čimer je otrokom onemogočena pravica do izobrazbe. Otroci in njihove skupnosti živijo v nenehnem strahu, ogrožena so njihova življenja in prihodnost.

Zaprtih več kot 4400 šol

Zaradi nasilja je na severozahodu in jugozahodu Kameruna zaprtih več kot 4400 šol, v Burkini Faso več kot 2000 in več kot 900 v Maliju. V osrednjem Sahelu, Burkini Faso, Maliju in Nigru se je v nekaj več kot dveh letih zaradi napadov in groženj z nasiljem število zaprtih šol povečalo kar za šestkrat.

V državah v okolici Čadskega jezera, ki jih je prizadela kriza - Kamerunu, Čadu, Nigru in Nigeriji - je število zaprtih šol od konca 2017 do junija 2019 ostalo približno na enako visoki ravni, in sicer med 981 in 1054.

Unicef vlade, oborožene sile in mednarodno skupnost poziva, da z usklajenim delovanjem zaustavijo napade na šole, učence in učitelje v zahodni in srednji Afriki ter omogočijo kakovostno izobraževanje vsakemu otroku v regiji, so sporočili.