Človeški papiloma virus (HPV), ki povzroča bradavice, se med ljudmi prenaša z dotikom, na primer z rokovanjem, pa tudi posredno prek predmetov ali okuženih tal. Veliko možnost za okužbo predstavljajo tla, po katerih ljudje hodijo bosi. Virus vstopi v kožo na mestu, kjer je ta poškodovana in razpokana, zlahka okuži tudi sluznico. Razmnožuje se zgolj v vrhnjih plasteh kože in sluznice.

Virus, ki povzroči bradavice, je zelo razširjen

Obstaja več kot sto različnih tipov HPV in le nekateri so povezani z nastankom bradavic. Nekaj tipov HPV je povezanih z nastankom raka na materničnem vratu, vendar ti ne povzročajo bradavic. Obdobje od okužbe do nastanka bradavic je običajno dolgo, traja več mesecev ali celo leto dni in več. Pri posamezniku se lahko okužba prenese tudi z enega mesta kože na drugo, zato se lahko število bradavic povečuje.

Pri okužbi in trajanju bradavic je zagotovo pomembno delovanje posameznikovega imunskega sistema. Za okužbo so bolj dovzetni tisti, ki imajo oslabljeno imunost zaradi bolezni ali določenih zdravil. Ker je virus, ki povzroči bradavice, zelo razširjen med ljudmi, se mu ne moremo povsem izogniti. Možnost za okužbo zmanjšamo, če v bazenih, skupinskih kopalnicah in telovadnicah hodimo v natikačih in skrbimo za to, da koža rok ni suha in razpokana.

Majhni kožni izrastki z neravno, hrapavo površino

Običajno so velike 2–6 milimetrov. Lahko se pojavijo kjer koli na koži ali sluznici. Obstaja jih več vrst. Najpogostejše so navadne bradavice (vulgarne veruke), ki so največkrat na rokah, predvsem pri otrocih. Te so neboleče in ne povzročajo resnih težav. Zelo pogoste so tudi bradavice na podplatih, ki jih imenujemo plantarne veruke. Zaradi pritiska pri hoji rastejo navznoter in so pogosto občutljive ali boleče.

Posebna vrsta bradavic so ploščate bradavice (plane veruke), ki so značilne za otroke in jih najdemo na obrazu. Pecljate (filiformne) bradavice so nekaj milimetrov veliki koničasti izrastki kjer koli na koži. Genitalne bradavice se pojavijo na spolovilu ali v njegovi okolici in se prenašajo s spolnim stikom.

Vse »bradavice« niso povzročene z virusom

Majhni pecljati izrastki rjavkaste ali kožne barve na vratu in v pazduhah, ki imajo gladko površino, niso virusne bradavice, vendar se jih z njimi pogosto zamenjuje. To so mehki fibromi, ki so benigni, nenevarni kožni tumorji, pojavljati pa se začnejo po 30. letu v sklopu staranja kože. Nekateri jih imajo zelo veliko. Starostne bradavice ali seboroične keratoze prav tako niso povzročene z virusom. Te ploščate, hrapave spremembe kože rjave ali črne barve prav tako nastajajo v sklopu staranja po 30. letu.

Kako se virusnih bradavic znebimo?

Nekatere bradavice izginejo spontano, brez zdravljenja, druge ostanejo na koži več let in se medtem lahko tudi širijo. Ni mogoče napovedati, kaj se bo z bradavico zgodilo. Zdravljenje je smiselno, kadar so estetsko moteče ali boleče ali kadar se njihovo število povečuje. Z odstranjevanjem bradavic preprečimo širjenje okužbe pri posamezniku ter prenos virusa na druge ljudi.

Popolno zdravilo za bradavice ne obstaja, ker nobeno zdravilo ne uniči virusa, ne da bi hkrati uničilo tudi z virusom okužene celice. Zamrzovanje bradavic s tekočim dušikom je ena najpogosteje uporabljanih metod, izvajamo jo v dermatoloških ambulantah. Tekoči dušik je utekočinjen plin, ohlajen na –196 stopinj Celzija. Z njim povzročimo poškodbo bradavice in nastanek mehurja.

Postopek je nekoliko boleč ali pekoč, ponavljati ga je treba na 2–4 tedne, vse dokler se bradavic ne znebimo. Včasih izginejo po prvem zamrzovanju, včasih je potrebnih več obiskov. Izjemoma se odločamo za druge načine zdravljenja, na primer zdravljenje z laserjem ali kirurški poseg. Pri zdravljenju genitalnih bradavic je učinkovito zdravilo imikvimod, ki vpliva na imunski odziv. Na bradavico lahko nanašamo tudi različne kisline. Zdravljenje je učinkovitejše, če kombiniramo dve metodi odstranjevanja.

Kaj pa samozdravljenje bradavic?

Če ste prepričani, da gre za bradavice in ne za druge, morda celo nevarne vrste kožnih tvorb, lahko poskusite s samozdravljenjem. V lekarnah so na voljo številni pripravki v obliki tekočin ali obližev, ki vsebujejo različne kisline, pa tudi tekočina za domače zamrzovanje bradavic. Pri takem zdravljenju je treba vztrajati več mesecev, vse dokler bradavice povsem ne izginejo.

Če niste prepričani, da gre za bradavice, ali če samozdravljenje ni uspešno, je smiseln obisk dermatologa. Domača zdravila, kot so izloček krvavega mlečnika, ognjiča ali regrata, česen, vinski kis, limonin olupek in grenivka, bradavico razdražijo in morda na tak način pripomorejo k njeni odpravi. Delovanje teh metod ni dokazano, zato jih zdravniki odsvetujemo.

Doc. dr. Liljana Mervic, dr. med., je specialistka dermatovenerologije.