Tradicionalna prireditev Semiška ohcet, ki se začne danes ob 20. uri na prireditvenem prostoru pri kulturnem centru Semič z nastopom folklornih skupin, koncertom klape in tamburaške skupine ter degustacijsko razstavo, je že 25. po vrsti. Ker pa že nekaj let med mladimi pari ni bilo odziva na razpis in poziv k poroki po starih šegah in navadah, sta se glavna organizatorja Turistično društvo Semič in tamkajšnji Turističnoinformacijski center pred štirimi leti odločila, da se usmerijo v bolj festivalsko dogajanje. Nazadnje se je po starih semiških šegah leta 2012 poročil par iz Moravč.

Kot pravi Tanja Prešeren Banovec iz semiškega Turističnoinformacijskega centra, so nato v letih 2013 in 2014 še iskali pare prek razpisa, a neuspešno. »Morda koga odvrnejo razpisni pogoji. Mladoporočenca se poročita tako civilno kot cerkveno, oblečena morata biti v semiško nošo, obiskovati morata vaje folklorne skupine, poznati obredje. Morda koga moti, da na 'njegovo' ohcet pridejo tudi neznani obiskovalci, ki si ogledajo obredje. Toda vendarle se moramo držati tradicije,« razmišlja Prešeren-Banovčeva.

Več kot 5000 obiskovalcev

V zadnjih letih tako skozi igrano predstavo, prepleteno s petjem in plesom, predstavijo posamičen obred in ne več celotne ohceti. Letos folklorna skupina Semič predstavlja zgodbo neveste. Poudarek prireditve, ki jo običajno obišče od 5000 do 6000 ljudi, je tudi na kulinariki. Sobotno dopoldansko dogajanje se vrti okrog »štrudlfesta«, letošnji bo peti po vrsti. »Štrudle« po končanem ocenjevanju ponudijo v pokušnjo obiskovalcem. Letošnja novost bo tudi aktivna kuhinja v starem delu Semiča. Sobota bo nasploh najbolj pestra, saj bodo na voljo tržnica domače obrti in kulinarike, številne delavnice, animacija za otroke, popoldanski in večerni program pa bo, kot je že običaj, v znamenju folklornih skupin. ds