Statistični podatki kažejo, da je golf v zadnjem desetletju vse manj priljubljen. Zgolj leta 2014 ga je po vsem svetu prenehalo igrati 200.000 ljudi, mlajših od 35 let, kar je največji upad po letu 1995. A šport z dolgo tradicijo in še daljšo zgodovino dobiva nov krog ljubiteljev. Od 2,5 milijona igralcev, ki so leta 2016 prvič poprijeli za golf palice, je bilo namreč kar 34 odstotkov žensk. Samo lani jih je profesionalno ali rekreativno golf igralo okoli 30 milijonov oziroma dobrih 26 odstotkov na globalni ravni.

V nedavni raziskavi, ki so jo opravili v društvu Executive Women Golf Association, je skoraj 80 odstotkov anketiranih rekreativnih igralk zatrdilo, da je golf izvrsten za sklepanje poslov in utrjevanje vezi s sodelavci, več kot polovica pa jih je prepričanih, da golf pozitivno vpliva na njihovo poklicno kariero, saj so zaradi njega bolj disciplinirane, odločnejše, precej samozavestneje pa sprejemajo tudi tvegane poslovne odločitve.

Zmagovalki košara in šal

Čeprav golf še vedno velja za šport, ki je v pretežno moški domeni, so ženske v zgodovini imele pomembno vlogo pri njegovi popularizaciji. Ledino je orala že škotska kraljica Marija I., ki je vladala med letoma 1542 in 1567 in velja za eno prvih golfistk. V času njene vladavine so na Škotskem zgradili slovito igrišče St. Andrews Links, zgodovinarji pa ji pripisujejo zasluge, da si je izmislila besedo za nosača palic za golf. Caddie (strežnik, op. p) naj bi bila namreč izpeljanka iz besede kadet, kot je Marija I. naslavljala svoje pomočnike na dvoru.

Škoti so sicer zaslužni tudi za organizacijo prvega ženskega golf turnirja na svetu. Odvil se je 9. januarja 1811 v mestu Musselburgh, zmagovalka pa je za nagrado prejela košaro in šal, drugouvrščena pa robčka iz Barcelone. Dvaintrideset let pozneje je bil ustanovljen tudi prvi ženski golf klub. Ladies Club of St. Andrews se je sprva soočal z nemalo težavami, a imel po 19 letih obstoja že 500 članic, pod imenom The Ladies Putting Club of St. Andrews pa deluje še danes.

Kljub temu da je bil golf na prelomu iz 19. v 20. stoletje v domeni moške elite, je bila njegova priljubljenost pri nasprotnem spolu v porastu tudi v Združenih državah Amerike. Leta 1891 je ženskam svoja vrata odprl klub Shinnecock v New Yorku in zgradil igrišče z devetimi luknjami, namenjeno izključno njim, tri leta pozneje pa so v Morisstownu v New Jerseyju organizirali prvi ženski turnir na ameriških tleh.

Za nadaljnji razvoj ženskega golfa je bilo prelomno leto 1950, ko je 13 tedaj najeminentnejših golfistk ustanovilo Profesionalno združenje igralk golfa (LPGA). Pod okriljem LPGA so v krstni sezoni organizirali 14 turnirjev za ženske, že v naslednji pa 21. Skozi leta se je povečeval tudi skupni nagradni sklad. Če je ta sprva znašal 50.000 dolarjev, je do konca 60. let preteklega stoletja narasel na 600.000 dolarjev, leta 1979 na 4,4 milijona dolarjev, lani pa je že znašal rekordnih 66.950.000 dolarjev. Z rastjo nagradnega sklada so se poviševali tudi prihodki igralk. Judy Rankin je leta 1976 postala prva ženska, ki je na turneji LPGA v eni sezoni zaslužila več kot 100.000 dolarjev, njena stanovska kolegica Kathy Whitworth pa se je pet let pozneje v zgodovino zapisala kot prva golfistka, ki je v karieri zaslužila milijon dolarjev.

Prepoved vstopa psom in ženskam

Britanska televizijska hiša BBC je pred dvema letoma opravila raziskavo med 68 različnimi športi in ugotovila, da so nagrade za ženske v 83 odstotkih primerov že izenačene z moškimi. A med njimi ni golfa, kjer je deset najboljših profesionalk preteklo leto na udarec povprečno zaslužilo 82 odstotkov manj kot deseterica najboljših moških kolegov. Razhajanja med spoloma so še višja pri slabše uvrščenih igralcih. Medtem ko je stoti golfist na evropski turneji lani za nastope prejel 383.000 evrov, je identično uvrščena golfistka na istem tekmovanju zaslužila le slabih 16.000 evrov. »Ko sem odraščala, se je govorilo le o moških igralcih. Všeč mi je, ker se Serena Williams v tenisu bojuje za večjo enakost. To v celoti podpiram tudi v golfu. Mislim, da se ne razlikujemo toliko od moških, zato bi morale biti obravnavane enako. Morda nismo fizično tako močne, a naše znanje ni nič slabše,« je prepričana ena najboljših britanskih golfistk Georgia Hall.

Igralke se med drugim z diskriminacijo soočajo tudi v golf klubih. Televizijska hiša NBC je leta 2012 poročala, da 25 klubov v ZDA ženskam še vedno ne dovoli vstopa na svoja igrišča, medtem ko je v Veliki Britaniji klub Muirfield diskriminatorno prepoved po 275 letih obstoja odpravil komaj lani. Podobno so tri leta pred tem storili tudi v klubu Royal St. George, pred vhodom katerega se je dolgo bohotil napis Prepovedan vstop psom in ženskam.

Pri boju za večjo enakopravnost golfistkam usluge ne delajo niti mediji. Pred sedmimi leti je odmevala izjava televizijskega voditelja ameriške jutranje oddaje Fox & FriendsBriana Kilmeada, ki je v etru dejal: »Ženske so povsod. Sedaj jim dovolimo celo, da igrajo tenis in golf kjer koli.« Ogromno prahu pa je dvignila tudi izjava športnega komentatorja pri BBC Petra Allisa, ki je na odprtem prvenstvu Velike Britanije leta 2015 udarec igralke Kim Johnson pospremil z besedami: »Verjetno si sedaj misli: 'Če bom zadela luknjo, si bom lahko kupila novo kuhinjo.'«