Felix Bariain, vodja sindikata kmetov UAG v regiji Navarra na severu Španije, je poudaril, da so odločitev o vrnitvi ogroženih medvedov v regijo sprejeli brez upoštevanja življenj vaščanov in živinorejcev. "Zahtevamo, da nasilne medvede odstranijo s Pirenejev," je povedal francoski tiskovni agenciji AFP.

Protest je pripravilo okoli 40 španskih in francoskih kmetijskih organizacij.

Program vnovične naselitve medvedov v Pirenejih, ki jim je grozilo izumrtje, so začeli leta 1996, deluje pa zahvaljujoč slovenskim medvedom, navaja AFP.

Največ napadov na francoski strani v departmaju Ariege

Vendar pa se živinorejci stalno pritožujejo zaradi napadov medvedov na njihove živali, še posebej na francoski strani v departmaju Ariege, kjer živi večina od 50 medvedov v Pirenejih, ki ločujejo Francijo in Španijo.

V zadnjih mesecih sta kritik deležna predvsem dva medveda - 13-letni medved Goiat, ki je napadal živali v španskem delu Pirenejev, in slovenska medvedka Claverina, ki so jo v francoski del Pirenejev pripeljali oktobra lani. Na obeh straneh meje jo krivijo, da pobija ovce.

Več francoskih in španskih nevladnih organizacij se je sicer postavilo na stran medvedov in trdijo, da je sožitje z njimi mogoče.