Nogometaši Dinama in Crvene zvezde so na pragu uvrstitve v ligo prvakov. Zagrebčani so na dotrajanem stadionu Maksimir z 2:0 premagali norveškega prvaka Rosenborg, ki je minuli teden prepričljivo izločil Maribor. Beograjčanom se je nasmihala zmaga na gostovanju v Švici, a je Young Boys v zadnjem delu tekme iztržil remi (2:2), ki bolj ustreza srbskim prvakom.

Dinamo je z zrelo predstavo nadigral najboljši klub z evropskega severa, vendar analitiki opozarjajo, da je lahko prednost dveh zadetkov pred odhodom v Trondheim zelo varljiva. »Dinamo si bo moral v gosteh prizadevati za gol. Branjenje prednosti lahko vodi v veliko dramo,« so enotni hrvaški novinarji, ki se spominjajo, kako je Dinamo pred osmimi leti po zmagi na prvi tekmi s 4:1 skorajda zakockal napredovanje proti Malmöju. Zagrebški kolektiv od tedaj v kvalifikacijah za ligo prvakov v gosteh na 22 tekmah sploh ni izgubil, kar ga postavlja v vlogo favorita za preboj med elito. »Želeli smo aktiven rezultat, vendar nas v gosteh čaka nova zahtevna preizkušnja z veliko teka in znoja,« je povedal trener modrih Nenad Bijelica. Maskimir je znova užival v predstavi mladega španskega reprezentanta Danija Olma, ki je na pragu odmevnega prestopa za več deset milijonov evrov. Zanj so zanimanje pokazali evropski velikani Chelsea, PSG, Liverpool… »O prihodnosti ne razmišljam preveč, saj raje uživam v slehernem trenutku. Upam, da bom v Zagrebu slišal himno lige prvakov,« je povedal Dani Olmo.

Spodbuden remi Crvene zvezde v Bernu je zasenčilo divjanje beograjskih huliganov. Srbski navijači so se blizu središča mesta spravili nad lokalne prebivalce albanskega rodu, ki so z balkona klinike za zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog s skandiranjem Kosovo razdražili dolgo kolono privržencev Crvene zvezde. Ti so na provokacijo odgovorili s takojšnjim fizičnim napadom, kaotične razmere pa so umirili šele policisti, ki so s pištolo streljali v zrak. Organizatorji tekme so se več dni pripravljali na gostovanje zloglasne navijaške skupine Delije. Švicarji so ocenili, da bo na stadionu okoli 700 problematičnih navijačev, ki so »poznani po divjanju, uporabi pirotehničnih sredstev ter rasističnih in nacionalističnih izpadih«. Kot poročajo švicarski mediji, so Delije v lokal blizu stadiona zmetale več pločevink piva, ker jih je na vhodu zmotila izobešena mavrična zastava. Incident so si privoščili tudi domači navijači, ki so po tekmi s steklenico zadeli tiskovno predstavnico beograjskega kluba Tatjano Šajković. Crvena zvezda je neljubi dogodek že prijavila Evropski nogometni zvezi.

Liga prvakov, četrti krog kvalifikacij, prve tekme: Dinamo Zagreb – Rosenborg 2:0 (2:0, Petković 8/11m, 2:0 Oršić 28), Young Boys – Crvena zvezda 2:2 (1:1, Assale 7, Hoarau 76/11m; Degenek 18, Garcia 48), Apoel – Ajax 0:0, Cluj – Slavija Praga 0:1 (0:1, Masopust 28), Lask – Club Brugge 0:1 (0:1, Vanaken 10/11m), Olympiacos – Krasnodar 4:0 (1:0, Guerrero 30, Ranđelović 78, 85, Podence 89). Povratne tekme bodo naslednji teden.