Teheran je sistem začel razvijati leta 2010, ko je bil zaradi mednarodnih sankcij odpovedan nakup ruskega sistema protiletalske obrambe S-300, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nov mobilni obrambni sistem raket zemlja-zrak so predstavili na današnji slovesnosti v Teheranu, na kateri je bil tudi iranski predsednik Hasan Rohani. Ukazal je, da sistem vključijo v iransko mrežo raketne obrambe, je poročala iranska tiskovna agencija IRNA.

Izpostavil je, da sistem ustreza geografiji Irana in ima doseg več kot 200 kilometrov. Ocenil je, da lahko tekmuje z ruskimi in ameriškimi sistemi, kot sta S-300 in Patriot. V nagovoru, ki ga je prenašala televizija, je dodal, da je sistem »boljši od S-300 in blizu S-400«. Slovesnost so sicer pripravili ob dnevu obrambne industrije.

Iran je ruski sistem S-300 uvedel marca 2016 po sklenitvi mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu, ki je omogočil odpravo mednarodnih sankcij proti islamski republiki.

Potem ko so ZDA iz sporazuma lani enostransko izstopile in znova uvedle sankcije proti Teheranu, se krepijo napetosti med državama, Iran pa je tudi začel opuščati dele sporazuma.