Inšpektorat RS za okolje in prostor je zavrgel predlog Kemisa, naj začasno odloži izpolnitev obveznosti, ki jih je gradbena inšpektorica vrhniškemu predelovalcu odpadkov naložila z zadnjo odločbo. Kemis je želel, da bi bila odločba odložena vsaj v delu, v katerem podjetju prepoveduje opravljanje gospodarske dejavnosti v objektih, ki jih je po ugotovitvah inšpektorata zgradilo nezakonito. Iz Kemisa so sporočili, da so se zoper današnjo odločitev pritožili.

V Kemisu čakajo tudi na to, kakšen bo epilog njihove pritožbe na odločitev inšpektorata, s katero mu je ta pred dnevi odredil, da od osmega avgusta ne sme več prevzemati nevarnih odpadkov in da mora skladiščene odpadke odstraniti. O tej pritožbi bo ministrstvo za okolje in prostor odločilo v prihodnjih dneh. Kemis tako še naprej ne sme opravljati dejavnosti v objektih, ki so bili glede na zadnje odločbe nezakonito zgrajeni tako po mnenju inšpektorata kot ministrstva za okolje in prostor ter upravnega sodišča.

Vrhniško podjetje se je na današnjo odločitev ob podpori gospodarske zbornice odzvalo z ogorčenjem. Med drugim so zapisali, da je gradbena inšpektorica več kot dve leti »zapisniško ugotavljala«, da sanacija objektov predstavlja nujno gradnjo, torej da ga je štela med izjeme v zakonu, za katere pri obnovi ni treba pridobiti gradbenega dovoljenja, »nato pa čez noč in po izvedbi večmilijonske investicije spremenila svoje stališče«. O tem, zakaj je prišlo do obrata pri odločitvi inšpekcije, se sprašuje tudi minister za okolje in prostor Simon Zajc, ki je pred dnevi naročil revizijo inšpekcijskega nadzora.

Več spremenjenih stališč

Toda to ni edini obrat, do katerega je prišlo pri večkratnem odločanju v primeru Kemisa. Podobno je namreč kot drugostopenjski organ stališče spremenilo tudi ministrstvo za okolje in prostor. To je dvakrat v odločanju o tem, ali je občina lahko stranski udeleženec v postopku gradbene inšpekcije, pritrdilo inšpektoratu, ki je trdil, da s sanacijo Kemisa ni nič narobe in celo ni upošteval navodil upravnega sodišča. Prvič in drugič je ministrstvo inšpektoratu pritrdilo, tretjič, ko se je upravno sodišče glede na tedaj znane podatke izreklo, da bi Kemis za legalno gradnjo potreboval gradbeno dovoljenje, pa je junija letos ravnalo v skladu z navodili sodišča in povozilo odločitev inšpektorata. Tedaj je ministrstvo vrhniški občini omogočilo vstop v postopek gradbene inšpekcije in se izreklo, da je Kemis protizakonito obnavljal brez gradbenega dovoljenja.