Voditelj Gibanja petih zvezd Luigi Di Maio je sinoči po pogovoru s predsednikom države Sergiem Mattarello izjavil, da je pripravljen na pogajanja za vzpostavitev »solidne večine« v parlamentu. Di Maio ni povedal, s katero stranko naj bi sestavili novo vlado, vsekakor pa bi to morala biti dosedanja opozicijska levosredinska Demokratska stranka, čeprav je bila doslej sovražnica Petih zvezd. Stranki sta v zadnjem tednu namreč že imeli prve uvodne pogovore, ki naj bi bili spodbudni. Mattarella pa menda hoče, da v začetku prihodnjega tedna imenujeta novega premierja.

»V zadnjih urah smo začeli pogovore, s katerimi bomo lahko prišli do solidne večine v korist državljanov,« je dejal Di Maio in poudaril, da Pet zvezd noče takojšnjih predčasnih volitev, saj »je treba izpeljati še toliko stvari«. Poudaril je, da je njegova stranka najmočnejša v parlamentu in da mora okoli nje nastati nova večina. »Državljani so od nas na volitvah marca 2018 zahtevali, da radikalno spremenimo Italijo,« je dejal, Gibanje petih zvezd pa da ne more dovoliti, da bi postalo žrtev Salvinijevih poletnih muhavosti. S tem je mislil seveda na odločitev vodja Lige Mattea Salvinija 8. avgusta, da zapusti vlado in zahteva takojšnje predčasne volitve. Di Maio je še izpostavil deset programskih izhodišč za prihodnjo vlado, med drugim zvišanje minimalne plače, program investicij na jugu Italije, zmanjšanje števila poslancev in senatorjev za dobro tretjino, povečanje pomoči socialno šibkim družinam in zmanjšanje davkov za podjetja.

Demokrati: Nočemo spet Conteja

Voditelj Demokratske stranke (PD) Nicola Zingaretti, ki je še prejšnji teden ostro nasprotoval sodelovanju z Gibanjem petih zvezd, pa je danes po pogovorih z Mattarello dejal, da bo poskušal doseči sporazum o novi vladi s to populistično stranko, ki je v zadnjih 15 mesecih vladala Italiji s skrajno desno Ligo. »Potrebujemo vlado, ki bo prinesla povsem novo usmeritev in ki bo alternativa desnim strankam z novim, solidnim programom, s katerim bo na široki parlamentarni osnovi obudila upanje Italijanov,« je dejal Zingaretti. »Če pri tem ne bomo uspešni, bo sedanja politična kriza seveda vodila k predčasnim volitvam, na katere je PD pripravljena.«

V sredo je Zingaretti postavil pet pogojev za vladno koalicijo s Petimi zvezdami, danes pa vendarle otežil možnost koalicije še z zahtevami, da kompromisni premier ne sme biti dosedanji Giuseppe Conte, da mora nova vlada spremeniti priseljenske zakone, sprejete pod dosedanjo vlado, da se mora Gibanje petih zvezd odreči načrtu o zmanjšanju števila sedežev v parlamentu ter doseči proračunski dogovor z demokrati. Neuspeh pogajanj, ki bi ga lahko povzročile razlike v pogledih na proračun in migrantsko politiko, bi po vsej verjetnosti izzval predčasne volitve.

Na teh bi, vsaj tako kažejo ankete, prepričljivo zmagala skrajno desna Liga. Njen voditelj Matteo Salvini je hotel izkoristiti to veliko podporo med volilci in je zato, sicer na položaju notranjega ministra in podpredsednika vlade, sprožil vladno in politično krizo. Zdaj, ko bi bil lahko za tri leta potisnjen v opozicijo, mu je žal in daje vedeti, da je pripravljen nadaljevati vladanje v koaliciji s Petimi zvezdami: »Če želijo ponovno v vlado z nami in druge ljudi v ekipi, ne bom imel nič proti,« je rekel danes.