Bolsonaro se je z valjenjem krivde za požare na nevladnike odzval na val ogorčenja, ki ga je ognjeno uničenje v obsežnih delih pragozda sprožilo na spletnih družbenih omrežjih. V Braziliji je namreč potem, ko je Bolsonaro po lanski izvolitvi januarja zasedel predsedniški položaj, v skladu z njegovimi predvolilnimi obljubami prišlo do porasta krčenja gozdov.

Brazilski predsednik je v sredo navedel, da bi lahko bila za požare kriva kriminalna dejanja nevladnih organizacij, ki naj bi s tem skušala pritegniti pozornost nanj oz. na brazilsko vlado, potem ko so jim skrčili sredstva. »S tem se soočamo,« je Bolsonaro dejal pred novinarji. Kot je dodal, »so požare zanetili na strateških mestih«. »Vsi znaki kažejo, da so tja odšli za to, da bi zanetili požare in snemali. Tako se mi zdi,« je še povedal.

Okoljevarstveniki so Bolsonarove navedbe ostro zavrnili, predsednik brazilskega Inštituta za zaščito okolja (Proam) Carlos Bocuhy paje dejal, da so te »povsem neodgovorne«.

Predstavnik Svetovnega sklada za naravo (WWF) Ricardo Mello je medtem pojasnil, da požare z izsekavanjem gozdov za pašnike pogosto povzročijo kmetje. Predstavnik Greenpeacea Danicley Aguiar pa je pojasnil, da »govori in dejanja Bolsonarove vlade, ki izvaja pravo rušenje okoljske politike v državi, opogumljajo tiste, ki krčijo in uničujejo amazonski pragozd«. Lokalni mediji so namreč poročali, da kmetje organizirajo »dneve požarov«, saj želijo izkoristi šibko vodenje oblasti.

Od lani kar 84 odstotkov več gozdnih požarov

Uradni podatki in satelitski posnetki, ki jih je posredoval Brazilski nacionalni inštitut za raziskovanje vesolja (INPE) kažejo, da je v Braziliji letos izbruhnilo skoraj 73.000 gozdnih požarov, kar je največje število po letu 2013 oz. kar 84 odstotkov več kot lani. In večina oz. več kot polovica jih je zagorela v amazonskem pragozdu. Kako velik je obseg požarov trenutno, ni jasno, je pa dejstvo, da je gost dim v minulih dneh pokril več mest, vključno z več kot 2000 kilometrov oddaljeno metropolo Sao Paolo, ki se je v ponedeljek zato sredi dneva znašla v temi.

Brazilski okoljski minister Ricardo Selles je sicer v torek povedal, da plamene širijo suho vreme, veter in vročina. Dodal je, da se z ognjem gasilci borijo tudi z letali za gašenje.