Povod za nov izbruh nasilja je bila nogometna tekma kvalifikacij za ligo prvakov med beograjsko Crveno zvezdo in švicarskim moštvom Young Boys, ki so jo gostje lokala v kraju Uzdolje, kakšnih 15 kilometrov južno od Knina, spremljali po televiziji.

Lastnik lokala Branko Petko je povedal, da je v sredo zvečer okoli 22.30 prišlo v lokal od 10 do 15 zamaskiranih nasilnežev. Najprej so vsem prekleli mater, ker gledajo Crveno zvezdo, potem pa začeli pretepati vse, od gostov lokala do lastnika in njegove soproge. V lokalu je bilo kakih 20 ljudi, tudi ženske in otroci, poleg domačinov še državljani ZDA, Francije, Nemčije in Velike Britanije. Napadalci žrtev niso izbirali, ampak so pretepali vse po vrsti, pravi lastnik, ki je prepričan, da so njegov lokal napadli zato, ker je Srb. Zaradi poškodb so morali pet žrtev napada oskrbeti v bolnišnici v Kninu. Najhuje jo je skupil 17-letnik, ki je sedel pri vhodu. V bolnišnici je dobil osem šivov na glavi, ima tudi podplutbe na hrbtu, na opazovanju so ga zadržali več ur.

Petko trdi, da je šlo za organiziran napad, saj je eden od napadalcev že prej prišel v lokal in naročil pivo, da bi »preveril stanje«. Kasneje se je vrnil z drugimi. Priče v Uzdolju pravijo, da so napadalci prišli s štirimi ali petimi avtomobili. Lokalni novičarski portali trdijo, da huligani niso bili z območja Knina in da naj bi imel eden od napadalcev mačeto.

Podoben napad se je 20 minut zatem zgodil v kraju Đevrske, slabih 50 kilometrov od Uzdolja. Napadalci so bili trije mlajši moški, ki so provocirali goste zaradi srbske nacionalnosti, napadli lastnika ter razbili inventar lokala, a nihče ni bil poškodovan.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je potrdil, da je policija pridržala nekaj ljudi, ki jih povezuje z napadoma, in da nadaljuje preiskavo okoliščin dogodkov. Ugotoviti naj bi poskušali, ali je šlo za koordinirana napada. Preiskava poteka zaradi sumov kaznivih dejanj nasilništva, povzročitve telesnih poškodb in poškodovanja tuje stvari. Za tovrstna kazniva dejanja hrvaški zakon določa do tri leta zapora. Če bodo med preiskavo ugotovili, da je šlo za zločin iz sovraštva, se lahko kazen poviša na do pet let zapora.

Obsodbe se vrstijo

Poleg opozicije je napad obsodila tudi hrvaška vlada, ki ocenjuje, da gre za nesprejemljivo dejanje posameznikov, in pričakuje primerne kazni za nasilneže. »Če varujemo pravice manjšin, si bomo lažje prizadevali za pravice hrvaške manjšine v drugih državah,« je dogodek relativiziral hrvaški premier Andrej Plenković. »Politični skrajneži spodbujajo tovrstna dejanja, ki ne predstavljajo prevladujočega vzdušja na Hrvaškem,« je dodal predsednik sabora Gordan Jandroković.

Saborski poslanec vladne Samostojne demokratske srbske stranke (SDSS) in predsednik krovnega združenja Srbov na Hrvaškem Srbskega narodnega sveta (SNV) Boris Milošević je na facebooku zapisal, da gre za še en sovražni zločin proti srbski manjšini na Hrvaškem. Meni, da ni šlo za obračun med navijači, temveč za strahopeten napad na goste lokala. Spomnil je, da sta napada na območju Knina nadaljevanje sovražnih zločinov, kot sta bila letošnja napada na vaterpoliste Crvene zvezde v Splitu ter sezonske delavce srbske narodnosti iz Vukovarja na Braču. Napadalci v Splitu in na Braču so bili pripadniki Torcide, navijaške skupine nogometnega kluba Hajduk iz Splita.

Glasilo srbske manjšine na Hrvaškem tednik Novosti pa je poudarilo, da je vzdušje v Uzdolju po sredinem napadu precej napeto in da so vaščani v strahu vsakič, ko v vas pripelje neznani avtomobil.