Počepe poznamo vsi in smo jih bili primorani, če ne prej, začeti pridno izvajati pri športni vzgoji v osnovni šoli. A kljub temu, še tako nedolžna športna dejavnost lahko včasih vodi do hudih poškodb. Do teh sicer ne pride kar tako, saj se moramo med izvajanjem zavedati svojih fizičnih sposobnosti. Kitajski najstnici sta te slabo ocenili, saj sta mislili le na to, katera bo naredila več počepov, in ne na posledice, ki bi ju lahko doletele zaradi pretiravanja.

19-letna študentka Xiao Tang je namreč izzvala svojo prijateljico, da prek spletnega video pogovora tekmujeta, katera naredi več počepov. Dekleti, ki sicer nista preveč vešči športnih aktivnosti, sta se več ur skupaj potili in izziv zaključili z več kot tisoč počepi. Čeprav sta se v posteljo odpravili utrujeni in z rahlimi bolečinami v mišicah, so se prave posledice pretiravanja pokazale naslednje jutro. »Zjutraj sem takoj vedela, da je nekaj narobe. V nogah nisem čutila le bolečine, temveč jih nisem mogla niti pokrčiti. Nato sem se odpravila na stranišče in moj urin je bil rjave barve,« je povedala Xiao.

Zatem se je odpravila v bolnišnico, kjer so ji diagnosticirali rabdomiolizo. Gre za mišično poškodbo, ki privede do propada mišičnih celic in sprostitve znotrajceličnih komponent v krvni obtok, kar lahko privede do resnih zapletov, kot je propad ledvic in tudi smrt. Na srečo pri najstnicah ni prišlo tako daleč, saj so ju zdravniki hitro oskrbeli.

Čeprav je takšnih poškodb zaradi pretirane vadbe malo, je Bruce Cohen, zdravnik pri FBI-ju, opozoril, da moramo vedno poslušati svoje telo in ne pretiravati v izvajanju še tako enostavne vaje, kot so počepi.