Imboden je na odru pokleknil, Berryjeva pa je dvignila stisnjeno pest. Izvršna direktorica USPOC Sarah Hirshland je obema športnikoma po obravnavi disciplinske komisije poslala pismo in ju opozorila na »neprimerno obliko protesta«, zaradi katere je krovna zveza razočarana, in obenem izrekla opozorilo, da ju čaka resna kazen, če bi se kaj takega ponovilo v naslednjih 12 mesecih.

Ameriški mediji ob tem poročajo, da naj bi v pismu Hirshlandova zapisala tudi, da občuduje odločitev športnikov, ki so politično dejavni državljani, vendar morajo biti akcije v skladu s predpisi in pravili obnašanja, ki jih imajo ameriške reprezentance.

Hirshlandova je v svojem pismu Imbodenu in Berryjevi še izpostavila, da olimpijska listina prepoveduje »vsakršen protestna osnovan na političnem ali verskem prepričanju oziroma na rasni podlagi«. Kršenje pravil na olimpijskih igrah naslednje leto v Tokiu lahko vodi »v resne sankcije«, je še zapisala izvršna direktorica.

Ameriški športniki pogosto protestirajo

Imboden, ki je tudi maneken za oblačila, je bil na prejšnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru leta 2016 bronast v floretu z ekipo, s katero je osvojil številne medalje na svetovnih prvenstvih, letos v Budimpešti tudi zlato.

Berryjeva je prav v Limi dosegla svoj najboljši mednarodni dosežek kariere z zmago, sicer pa je na OI 2016 in na svetovnem prvenstvu v Londonu 2017 v obeh primerih osvojila 14. mesto in izpadla v kvalifikacijah.

Oba sta zatrdila, da sta se za protest odločila zaradi po njunem mnenju neprimerne politike Trumpa. Ta je že povzročila številne proteste športnikov, tudi v najmočnejših ameriških poklicnih ligah, nazadnje pa je bil najbolj odmeven primer ameriške ženske nogometne reprezentance. Po osvojenem zlatem odličju na SP v Franciji je kopica reprezentantk napovedala bojkot sprejema v Beli hiši. Najbolj jasna je bila v teh stališčih kapetanka Megan Rapinoe.