Kot je dodal direktor observatorija Rami Abdel Rahman, vladni borci zdaj obkoljujejo območje, ki se razteza južno od Kan Šejkuna do severa pokrajine Hama, s čimer so turškim silam v bližnjem kraju Morek prekinili vse cestne povezave.

Po podatkih observatorija, ki informacije zbira s pomočjo obsežne mreže virov na terenu, je bilo v današnjih spopadih ubitih 21 protivladnih borcev, med njimi 18 džihadistov, ter deset režimskih borcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Režimske sile so napredovale po večdnevnih hudih bojih z džihadisti in uporniki v pokrajini Idlib, ki leži ob meji s Turčijo in je še zadnja večja utrdba opozicije sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu.

Pokrajino od januarja upravlja zavezništvo Hajat Tahrir al Šam, ki ga vodijo džihadisti nekdanje sirske veje teroristične mreže Al Kaida.

Regijo s približno tremi milijoni prebivalcev naj bi varoval dogovor o tamponskem območju, ki sta ga septembra lani sklenili zaveznica sirskega režima Rusija in podpornica upornikov Turčija, a je bila od aprila tarča močnega bombardiranja vladnih in ruskih sil.

Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice je bilo od takrat ubitih okoli 890 civilistov. V tem obdobju je bilo zaradi spopadov razseljenih več kot 400.000 ljudi, navajajo ZN.