Vse, kar morajo vedeti, vejo. Tako o Ludogorcu kot zlasti o sebi. Zelo dobro razumejo tudi, kaj potrebujejo, če želijo ostati v Evropi tja do zime. In konec avgusta začeti reševati sezono. »Lahko je,« je povrhu včeraj Darko Milanič, trener Maribora, odkrito priznal, da je lahko že prvi, nocojšnji obračun z Ludogorcem v Razgradu v zadnjem krogu kvalifikacij za ligo Evropa prelomnica v letošnji sezoni. Ne lahko. Mora biti, ker tretje evropske možnosti ne bo več. »Moštvo ne potrebuje veliko, le pozitiven moment, da bo šlo. Preblizu smo temu, da bi bili videti dobro,« verjame Milanič.

Zlasti po izpadu iz kvalifikacij za ligo prvakov z Rosenborgom, ki je Mariboru zabil šest golov, je Milanič tudi zaradi javnih kritik precej glasno poudaril, da je Slovenija pozabila, kako so se vijoličasti prebijali do evropskih jeseni. Da se v Evropi »vsi« branijo z devetimi, pri nas pa bi se branilo z dvema in napadalo s »petnajstimi«. Pred odhodom v Razgrad je vlogo favorita zaradi individualne kvalitete, ki prinaša redno igranje v Evropi, prepustil bogate(jše)mu Ludogorcu, toda verjame, da bo dvoboj (bolj) enakovreden, če bo Maribor optimalno našel, kar je nekoč že imel.

Recept je predpisan: boljša obramba

Dober rezultat bo za vijoličaste vsak, ki jim čez teden dni v Ljudskem vrtu omogoča možnosti za napredovanje. Recept je ne samo jasen, ampak predpisan – boljša obramba. V nedeljo, po trpkem porazu v Celju, so igralci dobili dan počitka, ker je bilo to še edino, česar dotlej niso poskusili. Kaj pa je bilo vse drugo? »Dosti se pogovarjamo in uporabimo marsikateri prijem. Ni samo cartanje, kakšna moška beseda je zraven, vse zato, da bi bilo napak manj oziroma da bi prevladale dobre stvari. Da bi bili učinkoviti in bi eliminirali napake. Fantje pa niti slučajno niso obupali,« pravi Milanič.

Niti Peričić in preostala praviloma zakoličena obramba, v katero še vedno ne more poškodovani Aleksander Rajčević, ki je ostal doma? »Moral se bo dokazati na tekmah. Enostavnih rešitev v obrambi ni. Najlažje bi bilo, da igra nekdo drug in si Peričić odpočije. Ker teh rešitev ni, je treba delati z njim in to delamo od prvega dne,« pojasni 51-letni Milanič.

Milanič pravi, da je pritisk pred vsako tekmo enak

Ferencvarošu, ki je Ludogorec izločil v prvem krogu kvalifikacij za ligo prvakov, je po njegovi oceni pomagala učinkovitost, malo pa tudi sreča. »To je nogomet,« je Milaničeva iskrica, ki jo bodo iskali tudi vijoličasti. Maribor bo uspešen, če bo v igri imel »vse«. »S tem mislim, da se bomo morali braniti z vsemi in si pomagati. Ne govorim o zelo kompliciranih stvareh. Ne, čisto enostavno je. V blok bomo morali, nasprotniku vzeti kvaliteto, nato pa takoj kvalitetno obvladati žogo. Če se nam zaprejo v cono, moramo kvalitetno zadržati posest. Ne morem se kot trener oprijemati tega, da bomo samo dobro napadali, prejmemo pa dva gola in od napadanja nimamo nič.«

O Mariboru se bo lepše pisalo in govorilo, je poudaril, če se bodo najprej dobro ubranili. Šele potem bodo poteze v poleti okrepljenem napadu, kjer je zdaj tudi Luka Zahović, dejansko štele: »Brez tega ne bo pohval.« Kvečjemu še več že tako številnih kritik. In žvižgov. Ampak pritiska je Milanič, kot pravi, vajen. Čuti takšnega kot zmeraj. »To vam bom rekel pred tekmo s Sežano, Olimpijo ali Ludogorcem. Zmeraj je enak pritisk, da bi moje moštvo igralo dobro in zmagalo.«

Verjetni postavi – Ludogorec: Iliev, Cicinho, Terziev, Nedjalkov, Ikoko, Anicet, Goralski, Marcelinho, Lukoki, Tchibota, Keseru. Maribor: Pirić, Milec, Peričič, Ivković, Viler, Cretu, Vrhovec, Hotić, Kronaveter, Kotnik, Tavares.