Moški finale je minil brez slovenskega pridiha. Za najboljši slovenski dosežek v moški konkurenci je v ponedeljkovih kvalifikacijah poskrbel Jernej Kruder s 16. mestom. Svetovno prvenstvo v športnem plezanju na Japonskem je bilo za Slovenijo vseeno najuspešnejše do zdaj. Slovenska reprezentanca se bo domov vrnila v petek popoldne s kar štirimi odličji, s tremi zlatimi in enim srebrom.

Prvo kolajno na članskih prvenstvih si je s srebrom v težavnosti priplezala Mia Krampl. Prvo ime slovenske ekipe je Janja Garnbret, edina v zgodovini tega športa, ki je na istem svetovnem prvenstvu osvojila naslov svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah.

Narasaki, ki je na prvenstvu osvojil tudi naslov balvanskega prvaka, je po treh krogih današnjega finalnega tekmovanja slavil z zmnožkom štirih točk, potem ko je bil v hitrosti drugi, na balvanih prvi in v težavnosti drugi. Schubert, ki je lani postal prvi zmagovalec v tej olimpijski disciplini športnega plezanja, ni ubranil naslova iz Innsbrucka.

V težavnosti je sicer edini dosegel vrh, a je bil na balvanih komaj peti, v hitrosti pa predzadnji med finalisti na sedmem mestu. Njegov skupni zmnožek izidov v vsakem od krogov finala je znašal 35 točk. Za večje presenečenje je z bronom poskrbel specialist za hitrost Rišat Habibulin z zmnožkom 40. Kazahstanec je bil peti v težavnosti, najslabši osmi na balvanih, osvojil je le eno cono, ter pričakovano najhitrejši na hitrostni steni.

S takšnim razpletom finala kombinacije so se potrdila ugibanja, da bo olimpijski format tekmovanja prinesel tudi presenetljive zasuke. Kazahstanec se denimo v težavnosti in balvanih kot posameznih disciplinah na prvenstvu sploh ni prebil v polfinale. Osvojil je 41. in 52. mesto.

S sedmim mestom v hitrosti se je s še vedno dovolj nizkim zmnožkom uvrstil v kvalifikacije kombinacije med najboljšo dvajseterico ter si priboril finale najboljše osmerice in tudi olimpijsko normo. Te denimo zaradi napake, zaradi katere je obstal v kvalifikacijah kombinacije, še nima svetovni prvak v težavnosti Čeh Adam Ondra, z enajstimi kolajnami najtrofejnejši tekmovalec na svetovnih prvenstvih.