Po torkovem odstopu premierja Giuseppeja Conteja, ki bo še naprej opravljal tekoče posle, je nastopil trenutek za predsednika države Sergia Mattarello. Pravzaprav je že jasno, katera je za zdaj edina možna nova absolutna večina v poslanski zbornici in senatu. Nicola Zingaretti, voditelj levosredinske Demokratske stranke, je danes sporočil, da je pripravljen na pogajanja s populističnim Gibanjem petih zvezd o novi vladi, ki bi vodila Italijo do rednih volitev leta 2023. Poudaril je, da bi neuspeh pogajanj vodil do predčasnih volitev (ki bi najbrž oblast dale skrajnemu desničarju Matteu Salviniju).

Zingaretti je za koalicijo z Gibanjem petih zvezd Luigija Di Maia postavil pet pogojev: da Italija ostane zvesta EU, da se spremeni migrantska politika, da se spodbuja razvoj na podlagi okoljske vzdržnosti, da ima osrednjo vlogo v politiki parlament in da se spodbuja investicije (zadnji pogoj je za Pet zvezd sploh težko sprejemljiv). »Če bodo ti pogoji sprejeti, smo pripravljeni oblikovati vlado za ves mandat,« je dejal Zingaretti.

Premier Roberto Fico?

Težko bi sicer rekli, da je vladni program s tem že jasen. Še zanimivejše vprašanje pa je, kdo bo novi premier. Conte je v torek po ostrem obračunu s Salvinijem dobil nov status, ki ga povzdiguje nad njegovo podrejeno vlogo v dosedanji vladi. Toda demokrati menijo, da preveč zagovarja to zdaj že nekdanjo vlado, s prakso katere je treba prekiniti. Podobno velja za Di Maia, ki potemtakem tudi ni primeren za premierja.

Med kandidati za premierja se zlasti omenja dosedanjega predsednika poslanske zbornice Roberta Fica, ki bi bil primeren za demokrate, ker pripada levemu krilu Petih zvezd in se je v nasprotju z večino strankarskih kolegov vedno oddaljeval od Salvinijeve hujskaške migrantske politike.

Na čelo vlade bi lahko spet postavili tudi nestrankarsko osebo, kot je bil Conte. Omenja se borec proti korupciji Raffaele Cantone, ki ima podporo obeh strank in bi pozornost lahko usmeril na afero, v katero je vpleten Salvini, ker so njegovi ljudje lani jeseni v nekem moskovskem hotelu od ruskih poslovnežev na nezakonit način poskušali dobiti milijone evrov za volilno kampanjo pred evropskimi volitvami, kot kažejo zelo jasni tonski posnetki.

Demokrati so neenotni

Najbrž pa Demokratska stranka ne bo enotno vstopila v pogajanja s Petimi zvezdami. Pomemben del njenih politikov, najbrž tudi Zingaretti, si namreč podobno kot Salvini želi čimprejšnjih parlamentarnih volitev. Vse to je povezano z znotrajstrankarskim spopadom med bolj liberalnim krilom (v veliki meri gre za nekdanje sredinske krščanske demokrate), ki ga vodi nekdanji premier Matteo Renzi, in bolj levičarskim Zingarettijevim krilom (ki ima svoje korenine v komunistični stranki). Večina poslancev in senatorjev stranke podpira Renzija, saj jim je on omogočil izvolitev, torej so za koalicijo s Petimi zvezdami. Levičarsko krilo pa si želi čimprejšnjih volitev, saj bi te iz poslanske zbornice in senata pometle Renzijeve privržence.

Predsednik Mattarella bo jutri opravil pogovore še z večjimi strankami in tako končal posvete, potem pa bo jasneje, kakšnim nadaljnjim korakom daje prednost sam.