Afganistanske oblasti so v nedeljo sporočile, da je bilo v eksploziji ubitih najmanj 63 ljudi, še okoli 180 pa ranjenih. "Zdaj je število mrtvih naraslo na 80," so danes navedli na notranjem ministrstvu. Pojasnili so, da so nekateri huje ranjeni podlegli ranam.

Tako je to postal najbolj smrtonosen napad v afganistanski prestolnici po januarju 2018, ko so v eksploziji reševalnega vozila, napolnjenega z eksplozivom, umrli 103 ljudje.

Afganistanske poroke so sicer običajno množični dogodki, ki se jih udeležuje več sto, včasih celo več tisoč ljudi. Ker običajno nimajo strogih varnostnih ukrepov, so pogosta tarča terorističnih napadov. Šlo je za šiitsko poroko. Šiiti so v Afganistanu pogosto tarča skrajnih sunitskih skupin, kot je IS.

Ta skupina je prevzela tudi odgovornost za sobotni napad. Sporočila je, da je napad na "veliko zborovanje heretikov" izvedel njihov samomorilski napadalec. Ob prihodu varnostnih sil na območje eksplozije pa so nato njihovi borci aktivirali še eksploziv v avtomobilu, parkiranem na območju, so sporočili iz te skrajne skupine.

Do napada je sicer prišlo sredi pogajanj med ZDA in talibani v Katarju o prekinitvi ognja v Afganistanu in umiku tujih vojakov iz te države.