Hrvaški mediji so v preteklih mesecih poročali o Kuščevićevih malverzacijah s spremembami namena zemljišč in bogatenju, medtem ko je bil župan občine Nerežišće na Braču. Zaradi pritiskov javnosti je odstopil s položaja ministra in političnega sekretarja HDZ v začetku julija. Nato je aktiviral svoj poslanski mandat v saboru. Obenem je tudi svetnik v skupščini splitsko-dalmatinske županije in v občinskem svetu Nerežišća.

Kriminalisti so v torek preiskali več Kuščevićevih nepremičnin, kot tudi nepremičnine njegovih sorodnikov, ki naj bi jim kot občinski župan omogočil domnevno nezakonito pridobitev stanovanj na otoku.

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) sumi Kuščevića, da je na nezakonit način pridobil več nepremičnin, a več o preiskavi niso želeli povedati. Neuradno naj bi preiskovalce zanimala sprememba namembnosti kmetijskega zemljišča, na katerem je nekdanji občinski župan do leta 2015 imel hlev, potem pa je zgradil hišo.

Policisti so obiskali tudi Kuščevićevo vilo z bazenom v Nerežiščih, ki jo za 340 evrov na noč oddaja na spletni strani booking.com. Luksuzno poslopje je v zemljiški knjigi še vedno vpisano kot pašnik, navaja danes Jutarnji list.

Na fotografijah, s katerimi je oglaševal oddajanje vile v najem, je nad kuhinjskim kaminom med drugim videti tudi fotografijo Anteja Pavelića. Ob fotografiji ustaškega vodje je tudi manjši doprsni kip prvega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana, ki se je v drugi svetovni vojni kot partizan boril proti Pavelićevim ustašem.

Kuščević se v hrvaški javnosti rad izpostavljal kot velik vernik in večkrat je zatrdil, da so afero proti njemu sprožili "levičarski aktivisti". Vse obtožbe je zanikal.

Kuščević je bil med letoma 2005 in 2016 trikrat izvoljen za župana občine Nerežišća. Bil je minister za prostorsko ureditev in gradbeništvo tudi v prejšnji, kratkotrajni hrvaški vladi premierja Tihomirja Oreškovića leta 2016. Na tem položaju je ostal tudi, ko je vodenje vlade prevzel Plenković. Na čelo ministrstva za upravo je prišel junija 2017, ko je po izstopu stranke Most neodvisnih list v vlado vstopil HNS.