Za pokritje dela ostalih območij, t. i. belih lis bo država jeseni objavila razpis.

Da bodo gradili omrežje, je prek poziva, ki je bil objavljen lani jeseni, zaključen pa januarja letos, napovedalo 10 operaterjev - družbe Elta, KTV Dravograd, KTV Ravne, RUNE-SI, Sanmix, Dostop komunikacije, Studio Proteus, Telekom Slovenije, Telemach in Milan Trnovec. Podpisali so pogodbe, da bodo omrežje, kot so ga napovedali, zgradili v treh letih. Skupno so napovedali gradnjo 46.000 priključkov. Na ponovnem pozivu, ki se je iztekel v začetku avgusta, pa je dodaten interes izkazal en ponudnik, napovedal je gradnjo okoli 1500 priključkov. Kdo je, do podpisa pogodbe na ministrstvu ne razkrivajo.

Po ocenah ministrstva bo ostalo okoli 50.000 gospodinjstev, ki nimajo ustrezne infrastrukture, ki bi omogočala priključitev na omrežja naslednje generacije, in za katera za gradnjo na njihovem področju do sedaj ni bil izražen tržni interes. »Ta gospodinjstva so zaradi redke poseljenosti in neugodnega reliefa na njihovem področju zelo zahtevna za gradnjo infrastrukture in posledično za vzdržne poslovne modele,« pravijo na ministrstvu.

Država ima za gradnjo dostopovnih širokopasovnih omrežij elektronskih komunikacij (GOŠO) na voljo okoli 38 milijonov evrov evropskega denarja, in sicer okoli 29 milijonov evrov za celotno območje države prek ministrstva za javno upravo in devet milijonov za tri statistične regije na vzhodu države prek kmetijskega ministrstva.

Ministrstvo ocenjuje, da bo prek razpisa GOŠO 4, ki ga napoveduje za jesen, pokrilo približno polovico teh preostalih gospodinjstev, torej med 20.000 in 25.000 priključkov.