Potem ko so jih pred 20 dnevi rešili iz morja blizu libijske obale, je ladja Open Arms s 137 migranti priplula v bližino pristanišča na otoku Lampedusa in tam ostala več dni zasidrana 800 metrov od obale, ker italijanski notranji minister Matteo Salvini ni dovolil izkrcanja kljub kritičnim razmeram na krovu. K srečnemu razpletu je pripomogel italijanski tožilec z odredbo o takojšnjem izkrcanju migrantov.

Tožilec odletel na Lampeduso

V torek okoli polnoči je glavni tožilec iz Agrigenta na Siciliji Luigi Patronaggio, v čigar pristojnosti je Lampedusa, odredil pristanek in izkrcanje ladje katalonske humanitarne organizacije Proactiva Open Arms. Kot poročajo lokalni viri, se je operacija končala danes nekaj minut po eni uri ponoči, ko je na pomol stopil še zadnji od 83 migrantov, ki so bili na ladji; 37 od 137 rešenih ljudi so evakuirali že minuli konec tedna, sedemnajst pa jih je v torek poskakalo v morje, kjer so jih prestregli čolni italijanske obalne straže in jih prepeljali na kopno. Zjutraj so migrante na pomolu pričakale skupine človekoljubnih aktivistov s partizansko pesmijo Bella Ciao, zatem so jih policijski kombiji prepeljali v tamkajšnji začasni begunski center, od koder so jih premestili v druge centre na italijanskem škornju. Ni pa še jasno, ali bo ta skupina migrantov ostala v Italiji ali bo odšla v katero od petih držav, ki so si jih pripravljene razdeliti. To so Francija, Španija, Portugalska, Nemčija in Luksemburg.

Dogajanje se je začelo odvijati v torek popoldne z obiskom tožilca iz Agrigenta, ki je s helikopterjem in v spremstvu dveh zdravnikov priletel na Lampeduso. Najprej se je sestal s pristaniško kapitanijo, nato pa se podal na ladjo Open Arms. Skupaj z zdravnikoma so ugotovili, da vladajo na ladji nečloveške razmere, da so migranti prisiljeni bivati na 180 kvadratnih metrih v podpalubju, da je njihovo psihično stanje slabo in nepredvidljivo, kar so zapisali v odredbi, izdani pozno popoldne. Tožilec je odredil, da morajo migranti nemudoma zapustiti ladjo, to pa se, načeloma za določen čas, zapleni. Oscar Camps, ustanovitelj in direktor humanitarne organizacije Proactiva Open Arms, ki je lastnica ladje, je zaplembo obžaloval, ker je s tem onemogočeno nadaljnje reševanje. Poudaril je tudi, da poteka proti neznanemu storilcu preiskava zaradi ugrabitve ljudi. Tega je obdolžen Salvini, ki je po zadnjem dogodku na Lampedusi izjavil, da ga morebitna obtožba ne skrbi, ker »brani Italijo«.

Ladja Ocean Viking še čaka

Tožilec iz Agrigenta je odredbo izdal pol ure po tem, ko je španska vojaška ladja že izplula iz pristanišča Cadiz proti tri dni plovbe oddaljeni Lampedusi z nalogo, da pripelje migrante z ladje Open Arms v eno od pristanišč na Balearskih otokih. To odločitev je v torek dopoldne sprejela vlada premierja Pedra Sancheza. Po poročanju madridskih medijev je ladja na misiji danes nadaljevala začrtano pot.

A po Sredozemlju pluje še ena reševalna ladja s 356 migranti, med njimi so 103 otroci. Gre za ladjo Ocean Viking organizacij Zdravniki brez meja in SOS Mediterranée, ki že osem dni čaka na dovoljenje, da bi v najbližjem varnem pristanišču izkrcala brodolomce iz 12 afriških držav, ki so s čolni pobegnili iz libijskih taborišč in so jih rešili iz potapljajočih se plovil. Bili so že več dni na morju brez vode in hrane, mnogi z ranami, ki so dobili že v Libiji.