Če je še kdo potreboval dokaz, da britanskega premierja Borisa Johnsona ne zanima sporazumni odhod iz EU oziroma da je njegov cilj trdi brexit, ga je dobil v podobi štiri strani dolgega pisma, ki ga je poslal predsedniku evropskega sveta Donaldu Tusku. Odpravo severnoirske varovalke v sporazumu o izstopu, ki ga je med dveletnimi pogajanji predlagala britanska stran v času premierke Therese May, da bi zavarovala mirovni proces v (britanski) Severni Irski po brexitu, je Johnson opisal kot pogoj za kakršen koli sporazum z EU. Trdi tudi, da bi, ravno nasprotno, varovalka spodkopala mirovni proces, da je neizvedljiva in protidemokratična in da bi oslabila britansko suverenost.

Varovalko naj bi zamenjali s skupno zavezanostjo »alternativnim dogovorom«, da bi preprečili tradicionalni trdi nadzor na meji med Severno Irsko in Irsko. Johnson je Tusku napisal, da varovalka ni v skladu s suverenostjo Britanije kot države in da jo »zaklepa v mednarodno pogodbo, ki jo obvezuje, da ima carinsko unijo z EU«. Johnson sklepa, da je nedemokratična, ker se ji Britanija ne more enostransko odpovedati in ker prebivalcem Severne Irske ne zagotavlja nobenega vpliva na zakonodajo, ki bo veljala zanje. Zveni zapleteno, pa ni: Johnson hoče s pomočjo nasprotovanja varovalki opravičiti trdi brexit. Prave alternative njegovo pismo ne vsebuje.

Britansko nepriznavanje realnosti

To v odgovoru ugotavlja tudi Tusk, ki je tvitnil, da tisti, ki nasprotujejo varovalki brez realističnih alternativ, podpirajo vrnitev trde meje med Severno Irsko in Irsko. »To je realnost, čeprav je ne priznajo,« je napisal Tusk in pristavil, da je varovalka zagotovilo, da bi preprečili trdo mejo, dokler ne bi našli alternative. »To je bilo in ostaja jasno in dosledno stališče EU,« je Tuskov tvit podprl irski zunanji minister Simon Coveney. Evropska komisija se je odzvala z oceno, da Johnsonovo pismo ne vsebuje »pravno delujoče rešitve«, ki bi preprečila trdno mejo na irskem otoku.

Levičarski Guardian, ki nasprotuje brexitu, ocenjuje, da se Johnson samo pretvarja, da bi se rad pogajal, saj dobro ve, da je EU zahtevo po odpravi varovalke vztrajno zavračala. Celo desničarski Times, ki obožuje sporazumni brexit, ocenjuje, da Johnsonovo pismo »povečuje skrb, da bo Britanija 31. oktobra zapustila EU brez sporazuma«.

Dvoumnost kot opravičilo za trdi brexit

Laburistična opozicija je zelo kritična. Premierju Johnsonu pripisuje prodajanje »fantazijske dežele želja« in delovanje za »katastrofalni trdi brexit«. Vodja laburistov Jeremy Corbyn ga je v do zdaj najostrejšem napadu obtožil, da je britanski Trump, lažni populist in ponarejeni avtsajder trumpovske sorte (pripadnik elite, ki se gre zagovornika ljudstva). Financirajo ga investicijski skladi in bankirji, ker se je zavezal, da bo ščitil najbogatejše in elite, pretvarja pa se, da je proti oblastnim strukturam, trdi Corbyn. Britancem, ki pričakujejo nove predčasne volitve še pred brexitskim datumom (31. 10.), pa obljublja, da bo naredil vse, kar je treba, za to, da bi preprečil »katastrofalni trdi brexit«. Sem sodi tudi obljuba o novem referendumu o članstvu v EU.