Pred sodnika Marka Brišnika so stopili še trije obtoženi trgovine z ljudmi, ki jim obtožnica očita, da so pet ukrajinskih državljank preslepili, da so pripotovale v Slovenijo, da bodo v nočnem lokalu Coctail bar v Medlogu pri Celju delale kot barske plesalke. Ko so prišle v Slovenijo, pa so kmalu pristale na trdih tleh in uvidele, da bodo morale za denar ponujati spolne usluge različnim strankam, velik del zaslužka pa deliti s svojimi nadrejenimi.

Za vse naj bi skrbel prvoobtoženi Jože Cank, pri tem pa so mu pomagali še drugi člani hudodelske združbe. Med njimi sta tudi njegova hči Maja Cank, ki naj bi tujke novačila v Ukrajini, in njen partner Robert Mramor, ki je prav tako v priporu. A sta oba krivdo na predobravnavnem naroku zavrnila. Zdaj je iz pripora pred sodnika stopil še prvoobtoženi Jože Cank, ki je očitke iz obtožnice prav tako v celoti zavrnil. Obenem sta na predobravnavni narok prišla še Ekrem Pobrič in Marjan Soršak, ki se branita s prostosti, obtožnica pa jima očita, da sta bila člana hudodelske združbe. Po tem, ko sta njuna odvetnika dejala, da so s tožilstvom že stekli neformalni pogovori o tem, da bi krivdo morda priznala in si s tem izpogajala nekoliko milejšo kazen, pa je sodnik za oba predobravnavni narok prekinil in sta lahko zapustila sodno dvorano. Pričakovati je, da jima bo sodišče na podlagi sklenjenega sporazuma o priznanju krivde, če bo do tega seveda prišlo, še ta mesec izreklo kazensko sankcijo. O krivdi pa se bosta morala na predobravnavnem naroku izreči še dva obtožena, in sicer Peter Školnik in Damjan Vindiš.

Težave pri delovnih dovoljenjih

Kot piše v obtožnici, so policisti in kriminalisti člane hudodelske združbe začeli spremljati oktobra 2017, preiskavo pa končali avgusta lani. Do tega dne so pri Ukrajinkah, ki so jih prisilili v prostitucijo, ugotovili 700 obiskov strank, prav tako so ženske silili k pitju alkoholnih pijač, da so bile voljnejše. Oškodovanih je bilo najmanj pet žensk z območja Ukrajine, a so bile med oškodovanimi tudi Slovenke, ki za zdaj še niso vključene v sojenje. Prav Cank naj bi bil tisti, ki je skrbel za vse: organiziral pridobivanje delovnih dovoljenj za žrtve, nadziral njihovo početje, jih ustrahoval in nad njimi vršil psihični pritisk, predvsem pa jih spravljal v podrejen položaj, ko jim je govoril, da bodo delovno vizo izgubile, če ne bodo ravnale tako, kot bo rekel on.

Smo pa neuradno izvedeli, da naj bi bilo veliko težav prav pri pridobivanju delovnih dovoljenj za ukrajinska dekleta, saj mu jih na celjski upravni enoti niso želeli izdati, saj se je v preteklosti že znašel na zatožni klopi zaradi podobnih grehov. A je primer zastaral, zato mu je morala država celo povrniti vse stroške, plačati odškodnino za neupravičen pripor in izgubo dohodka. Med ovadenimi pa se je znašla tudi družba Esit v lasti Canka, ki je upravljala nočni lokal Coctail bar, kjer se je odvijala prostitucija in so bile nastanjene žrtve. Družba je izdajala tudi račune, s čimer so fiktivno prikazovali izvedbo zakonite storitve zasebnega pogovora ali spremstva.