Do konca avgusta bo sicer linijsko in bazno vzdrževanje letal za letalskega prevoznika opravljala Adria Tehnika, s katero pa na Adrii Airways niso več zadovoljni. Po izteku preteku pogodbe bo linijsko vzdrževanje prevzela družba Northern Aerotech, ki bo dela opravljala na matičnih Adriinih letališčih v Ljubljani in Luganu v švicarskem kantonu Ticino.

"Northern Aerotech je od pristojnih organov pridobila vsa potrebna dovoljenja in bo, skladno z dogovorom, v četrtek začela z vzdrževalnimi deli," so pojasnili v družbi. Švedska družba Täby Air Maintenance oz. TAM, ustanovljena leta 1989, je po navedbah z njihove spletne strani specializirana za vzdrževanje letal, popravila, modifikacije in podporo. Atitech s sedežem v Neaplju pa je italijanska družba, ki med drugim od 70. let prejšnjega stoletja vzdržuje letala Alitalie.

Adria Airways, ki je od leta 2016 v lasti družbe AA International Aviation Holding oz. posredno v pretežni lasti nemškega sklada 4K Investments, sicer še vedno išče strateškega partnerja, s pomočjo katerega bi se lahko rešila finančnih težav. Kot so pojasnili danes, se še vedno pogajajo s potencialnim partnerjem, vendar pa zaradi zaščite poslovnih interesov odprtih pogajanj ne morejo komentirati.

Še vedno pa tudi niso znani lanski poslovni rezultati. Direktor družbe Holger Kowarsch je aprila v pogovoru za STA pojasnil, da bo izguba dosegla dvomestno številko v milijonih evrov. Na izgubo so po njegovih besedah vplivali stroški za odškodnine zaradi zamud in odpovedi letov, višje cene goriva, težave s kadri ter počasen prevzem in uvedba Saabovih letal tipa 2000, zaradi česar so imeli dodatne stroške s kratkoročnim najemanjem letal od drugih letalskih družb.

Družba ima sicer po poročanju medijev težave tudi z zaposlenimi. Kot je danes pisal Siol, so s stavko zagrozili piloti, ki zahtevajo občutno izboljšanje delovnih razmer, Finance pa so poročale, da zaposleni v Adrii Airways minuli teden spet niso dobili pravočasno nakazanih plač. V Adrii Airways so takšne navedbe zavrnili. "Družba je plačo v celoti obračunala in izplačala vsem zaposlenim," so poudarili.