Po obisku je dejal, da so razmere eksplozivne in da mora obnoviti mir in zagotoviti, da ne bo nihče poškodovan.

Odredil je tudi preventivni sodni zaseg ladje, ko bo prispela v italijansko pristanišče, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Migrante naj bi izkrcali že v noči na sredo, a morajo pred tem urediti še nekatere podrobnosti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Patronaggio je zaseg ladje odredil v okviru preiskave zaradi suma ugrabitve in zavračanja spoštovanja ukazov, ki je uperjena proti notranjemu ministru Matteu Salviniju. Vodji skrajno desne Lige naj bi grozila obtožba zaradi zlorabe pooblastil, ker reševalni ladji ni zagotovil ustreznih zdravstvenih in varnostnih pogojev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Salvini je sicer že sporočil, da ga ni mogoče prestrašiti s pritožbami in sojenji.

Nekaj ur pred tem je Španija danes proti ladji, ki z več kot 80 migranti na morju čaka že 19 dni, napotila svojo vojaško ladjo Audaz, s katero naj bi migrante prepeljali v Španijo. Do Lampeduse naj bi ladja potrebovala tri dni.

Nevzdržne razmere

Kapitan Marc Reig in direktor nevladne organizacije Proactiva Open Arms Oscar Camps že več dni opozarjata na napete in obupne razmere na ladji, ki so nekatere med migranti menda pripeljale celo do živčnega zloma. Da so te zares nečloveške in nevzdržne, so po Campsovih besedah potrdili tudi predstavniki italijanskega tožilstva, ki so prišli na ogled ladje. Organizacija Open Arms je poskušala prek italijanskega pravosodja doseči, da bi jim Salvini dovolil izkrcanje, ker krši mednarodno pravo. Proti njemu poteka tudi preiskava zaradi domnevne ugrabitve ljudi.

Španska vlada premierja Pedra Sancheza je konec tedna ponudila svoja pristanišča. Najprej je predlagala andaluzijski Algeciras na jugu Iberskega polotoka, a so predstavniki Open Arms ta predlog zavrnili zaradi prevelike oddaljenosti od Lampeduse. 950 navtičnih milj dolge razdalje ne bi zmogli zaradi razmer na krovu, tehničnega stanja ladje in izčrpanosti 17-članske posadke. Podpredsednica vlade Carmen Calvo jim je zatem predlagala, da odplujejo proti 550 milj oddaljenem pristanišču Mahon na otoku Menorka, kar je kapitan Reig prav tako zavrnil rekoč: »Ne moremo postaviti na kocko varnosti in fizične integritete migrantov in posadke; izkrcati se moramo zdaj.« Ob tem je poudaril, da je najbližje in zato tudi najvarnejše pristanišče 800 metrov od tam, kjer je ladja zasidrana.

Kapitan dogajanje označil kot nadrealistično

Sledila so prerekanja med podpredsednico španske vlade in predstavniki Open Arms. Calvova je kapitanu očitala, da ni že takoj po reševalni akciji v Sredozemskem morju izkrcal migrantov na Malti, ko se je Madrid s šesterico evropskih držav pogajal o njihovem sprejetju. Camps pa ji je odgovoril, da je bila Malta pripravljena sprejeti samo zadnjih 39 migrantov, ki so jih rešili iz morja. Španski vladi je še očital, da se je oglasila šele po 18 dneh in samo zato, da se šopiri pred javnostjo. Calvova je ponudila »vse vrste potrebne pomoči in sanitarno podporo«, da bi ladja krenila proti Španiji, tudi spremstvo druge ladje.

V ponedeljek je italijanski minister za transport Danilo Toninelli prav tako ponudil plovilo italijanske obalne straže za spremstvo ladje Open Arms na poti do španskega pristanišča, a pod pogojem, da madridska vlada humanitarni ladji odvzame dovoljenje za plovbo. Kapitan Camps je dogajanje komentiral kot nadrealistično.