Janja Garnbret je na Japonskem ubranila naslov svetovne prvakinje v kombinaciji hitrostnega in balvanskega plezanja ter težavnosti. V atraktivni in nepredvidljivi olimpijski disciplini je v dobrih štirih urah, kolikor je trajal finale najboljših osmih plezalk, stopnjevala dosežke ter postavila nov mejnik svetovnega športnega plezanja. Korošica je na Japonskem osvojila tretjo zlato kolajno, potem ko je bila najboljša že v balvanskem plezanju in težavnosti, sicer za zdaj še neolimpijskima disciplinama. Z uspehi je nadgradila lanski dosežek, ko je v Innsbrucku osvojila dve zlati kolajni v balvanskem plezanju in kombinaciji ter srebrno v težavnosti.

Slabši začetek, šampionski konec

Najboljša slovenska športnica finala ni začela po željah. V hitrosti je zasedla šesto mesto. Ponesrečil se ji je tudi nastop na prvem balvanu, kjer ni osvojila vrha. Kljub temu je v skupnem seštevku napredovala na peto mesto. Potem ko je v prvem poskusu osvojila vrh drugega balvana, je aktualna svetovna prvakinja napredovala na četrto mesto. Organizatorji so pri tretjem balvanu storili napako, saj je bil problem v steni tako težak, da nobena izmed osmih finalistk ni osvojila niti cone. Dvajsetletna Slovenka je pred nastopom v težavnosti ostala na četrtem mestu. V seštevku balvanskega plezanja je bila druga.

Ko je Japonka Ai Mori kot prva tekmovalka v finalu težavnosti preplezala smer do vrha, se je zdelo, da najboljše športne plezalke z njo ne bodo imele večjih težav. Izkazalo se je, da je vrh osvojila le še Janja Garnbret. Domača favoritinja Akijo Noguči se je sicer dotaknila vrha, a na njem ni obstala. Tridesetletna Japonka je zato vnovič ostala brez zlate kolajne. Tretjič je na svetovnih prvenstvih osvojila drugo mesto, trikrat pa je bila že tretja. Ko je Britanka Shauna Coxsey kot zadnja tekmovalka v steni in vodilna po seštevku hitrostnega in balvanskega plezanja naredila napako, se je Janja Garnbret veselila novega naslova svetovne prvakinje. Šestega v članski konkurenci, petega v obdobju enega leta. Ob tem, da je bila še šestkrat mladinska svetovna prvakinja. K tej bilanci je treba dodati še 25 zmag svetovnega pokala in sedem skupnih zmag svetovnega pokala, če prištejemo le prva mesta.

Najboljša, ko je najtežje

Največje tekmice Janje Garnbret pred najpomembnejšo preizkušnjo svetovnega prvenstva niso izkoristile utrujenosti trofejne Slovenke. Korošica je dokazala, da se lahko povzpne na vrh tudi, ko ne pleza, kot bi si želela. Vnovič je pokazala izjemno psihološko stabilnost, saj je bila najboljša v odločilnih trenutkih, v katerih so šampioni boljši od najboljših. Janja Garnbret bo z uspehi na Japonskem v igri za prestižni naslov najboljše slovenske športnice, kjer bo bržčas njena največja tekmica svetovna smukaška prvakinja Ilka Štuhec.

»Neverjetno je osvojiti vse tri zlate kolajne. Kot sem omenila že pred finalom v kombinaciji, sem bila zelo utrujena in sem si najbolj želela odpotovati domov,« je po novem naslovu svetovne prvakinje dejala Janja Garnbret, ki od svojih plezalnih začetkov sodeluje s trenerjem Gorazdom Hrenom. »Finalnega nastopa nisem začela najbolje. Kljub temu sem ves čas uživala. Od sebe sem dala svoj maksimum,« se je veselila slovenska šampionka.

Na Japonskem bo jutri še moški finale v kombinaciji, kjer slovensko športno plezanje ne bo imelo svojega predstavnika. To pomeni, da si nihče ni zagotovil mesta na olimpijskih igrah prihodnje leto v Tokiu, a bodo še imeli priložnost na dodatnih kvalifikacijah. Spomnimo, da je bil v kvalifikacijah v kombinaciji najboljši Nemec Alexander Megos, drugi je bil branilec naslova iz Innsbrucka Avstrijec Jakob Schubert, tretji pa Japonec Tomoi Narasakiju.