Deloval je zelo dobro razpoložen, ko so ga pravosodni policisti pripeljali iz priporne celice. Na hodniku je Senad Softić kramljal s svojo zagovornico, nakar je potrpežljivo čakal, da so ga vklenjenega odvedli v razpravno dvorano višjega sodišča v Mariboru. Pritožbena seja se je začela z nekajminutno zamudo. Predsednica senata Barbara Debevec je namreč morala prej še najti ustrezno zamenjavo za odsotnega tretjega člana senata.

Softić se je smehljal tudi 14. februarja letos, ko se je z obsodbo na 26 let zapora sklenil rekordno dolg, več kot 13 mesecev trajajoč narok za izrek kazenske sankcije. Mariborska okrožna sodnica Andreja Lukeš je morilcu z mariborske Titove ceste tedaj izrekla leto dni krajšo zaporno kazen, kot je terjalo tožilstvo.

Softić je nedvomno kriv, ker je 4. oktobra 2017 vzel življenje 52-letnemu Mariborčanu Radu Mitroviću. Oškodovancu je že v preteklosti grozil in prisegel pri Alahu, da ga bo ubil, tistega popoldneva pa ga je hladnokrvno ustrelil na Titovi cesti. Ko se je oškodovanec s sodelavci z avtomobilom vračal iz službe, je v križišču ob njih ustavil Softić, izstopil iz avtomobila, razbil okensko steklo ob sovoznikovem sedežu, na katerem je sedel Mitrović, in v notranjost s pištolama sprožil kar 28-krat, nakar je mirno počakal na prihod policistov. Obenem je Softić kriv, ker je s svojim strelskim napadom povzročil splošno nevarnost, med drugim je zadel voznika v roko in nasproti vozeče vozilo, v katerem je sedel otrok.

Tožilstvo terja dodatno leto zapora

Na sodbo se je pritožilo tožilstvo. Na današnji seji višjega sodišča je višji tožilec Zoran Klinc terjal, da se Softiću prisodi dodatno leto dni zapora zaradi očitanega umora iz ljubosumja in brezobzirnega maščevanja. Potemtakem bi enotna pravnomočna kazen znašala 27 let zapora.

Softić svojega dejanja ni nikdar obžaloval, odgovornost je v prvostopenjskem postopku z nizom diskreditacij in laži poskušal prevaliti na pokojnika. Njegova zagovornica Tanja Kompara zaradi tega ne izgublja optimizma v pritožbenem postopku. Na današnji seji je nizala razloge, zakaj bi moralo višje sodišče razveljaviti sodbo. In jo vrniti v ponovno sojenje, pred spremenjeni senat okrožnega sodišča.

Ali je Softić razumel,kaj je priznal?

Komparova trdi, da je Lukeševa med drugim zagrešila bistvene kršitve določb zakona o kazenskem postopku, ki naj bi vplivale na višino in zakonitost sodbe, obenem naj bi kršila tudi konvencijo o človekovih pravicah in slovensko ustavo. Zagovornica je navajala, da v izreku sodbe ni ustreznih dokazov o tem, da je Softić dejanje storil iz nizkotnih nagibov. Kvečjemu je zagrešil uboj v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. »Moj klient se je počutil ogroženega,« vztraja odvetnica.

Softić je krivdo priznal na predobravnavnem naroku in prvostopenjsko sodišče je priznanje sprejelo. Tudi to okoliščino poskuša odvetnica obrniti v prid obsojenca. Njena obrambna teza je podobna kot v primeru pravnomočne sodbe zaradi zločina v Hermancih pri Ormožu, ki je julija letos doživela odmevno razsodbo ustavnega sodišča.

Na predobravnavnem naroku decembra 2013 je obtoženi Daoud Saadaoui priznal očitan umor očima. Ustavni sodniki so zdaj presodili, da so se višji in vrhovni sodniki premalo poglobili v to priznanje, ker Saadaoui kot laik in duševni bolnik ni mogel vedeti, kaj je priznal, saj ne loči med ubojem, ubojem na mah in silobranom. Zato so primer vrnili v ponovno odločanje višjemu sodišču v Mariboru.

V zadevi Softić bo senat višjega sodišča sodbo izdal pisno. Pričakovan in nezavezujoč rok je 30 dni.