Kot navaja Sirski observatorij za človekove pravice, ki ima na terenu razvejano mrežo informatorjev, so se uporniki ponoči in davi umaknili iz mesta Han Šejkun in okoliških podeželskih krajev. Pomembna turška nadzorna točka v bližnjem Moreku je sedaj dejansko povsem obkrožena z vladnimi silami, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Turški vojaški konvoj je sicer v ponedeljek prečkal mejo in vstopil v pokrajino Idlib, kar je sprožilo ogorčene odzive Damaska. Ankara medtem trdi, da je sirsko letalstvo ciljalo njene vojake.

Ta turški konvoj je v ponedeljek popoldne obstal le malo severno od Han Šejkuna in za zdaj tam ostaja, saj so sirske sile prevzele nadzor nad delom avtoceste v mestu. Sirski državni mediji navajajo, da je sirska vojska ustavila konvoje, ki jih je Ankara poslala na pomoč teroristom v Han Šejkunu in s tem turškemu režimu poslala jasno sporočilo.

Sirska pokrajina Idlib ob meji s Turčijo je po osmih letih vojne zadnja velika utrdba upornikov proti Asadovemu režimu. Od januarja je pod nadzorom zavezništva Hajat Tahrir al Šam, ki ga vodijo nekdanji borci bivšega sirskega krila Al Kaide. Pokrajina z okoli tremi milijoni prebivalcev bi morala biti sicer v skladu z lani sklenjenim dogovorom v okviru turško-ruske tamponske cone pod zaščito.

Kljub temu jo sirske enote ob pomoči ruskih sil vse od konca aprila silovito bombardirajo, pri čemer je bilo doslej po navedbah observatorija ubitih več kot 860 civilistov. Po podatkih ZN so letalski napadi in obstreljevanje zadeli tudi več deset zdravstvenih ustanov, več kot 400.000 ljudi pa je bilo primoranih zapustiti svoje domove.

Vojna v Siriji, ki je izbruhnila po nasilnem zatrtju protivladnih protestov marca 2011, je doslej terjala več kot 370.000 mrtvih. Zaradi posredovanja rivalskih tujih sil se je razvila v kompleksen konflikt z množico front, ki so z domov pognale na milijone ljudi.