V dneh pred današnjim nastopom premierja Giuseppeja Conteja v senatu, ki se lahko konča z njegovim odstopom ali glasovanjem o nezaupnici, se v Italiji zarisuje velik preobrat v politični situaciji. Še prejšnji teden smo pisali, da lahko, če bo izglasovana nezaupnica, že jeseni pride do predčasnih volitev. Druga možnost je, da predsednik države sestavi prehodno vlado strokovnjakov, ki bi pripravila proračun za prihodnje leto (sicer bi Italija po nujnem dvigu DDV na 25 odstotkov padla v recesijo), tako da bi lahko bile volitve v prvih mesecih prihodnjega leta. V obeh primerih bi Matteo Salvini po volitvah prevzel praktično vso oblast, saj njegovo skrajno desno Ligo podpira že skoraj 40 odstotkov Italijanov.

Toda vse bolj zdi, da se je situacija obrnila proti Salviniju. Možno in verjetno namreč postaja, da bosta po nezaupnici Conteju populistično Gibanje petih zvezd, ki ima dobro tretjino parlamentarcev, in levosredinska Demokratska stranka, ki jih ima petino, torej dosedanja smrtna sovražnika, sestavila vlado, ki bi jo skupaj držalo hotenje preprečiti predčasne volitve in Salvinijev popoln prevzem oblasti. O tem sta stranki že imeli uvodne pogovore, ki jih je vir iz vrst demokratov označil za dobre.

Bojevitost je splahnela

Zadnje dni sta Salviniju očitno uplahnila velikopoteznost in pogum, saj bi takšna koalicija lahko vladala celo do rednih volitev leta 2023, Liga pa bi bila kljub široki podpori med Italijani obsojena na životarjenje v opoziciji. Italijani se sicer čudijo, kako spravljiv je nenadoma postal Salvini. Še pred desetimi dnevi je bojevito zahteval predčasne volitve in vso oblast, da ga Gibanje petih zvezd kot koalicijski partner ne bi več oviralo pri njegovih načrtih. A že v četrtek je dal vedeti, da je pripravljen na dialog s Petimi zvezdami: »Moj telefon je vključen. Če hoče kdo dialog, sem vedno tu.« Eden od ministrov Lige je predlagal, da bi se voditelj Petih zvezd Luigi Di Maio in Salvini kot v časih, ko je koalicija še delovala, znova srečala na štiri oči in se dogovorila, kako naprej.

Gibanje: Te vlade je konec

Tako ni jasno, ali bo Liga jutri v senatu res glasovala za nezaupnico Conteju, čeprav jo je sama zahtevala. Salvini je danes izjavil, da bo pred glasovanjem premierja Conteja pozorno in z vso naklonjenostjo poslušal. Jasno je dal vedeti, da ni več tako neomajno odločen, da je treba zrušiti vlado: »Če bo Conte pokazal pot, ki je dobra za Italijo, kdo sem jaz, da bi mu lahko rekel ne,« je dejal Salvini. Njegova glavna skrb je zdaj nevarnost oblikovanje vlade med Petimi zvezdami in demokrati, proti čemur je pripravljen »storiti vse, kar je v človeški moči«. Dejal je, da Liga v parlamentu nima dovolj glasov, da bi preprečila »takšno vlado poražencev«, s čimer je meril na veliko zmago Lige na majskih evropskih volitvah in zadnje ankete. Napovedal pa je ulične demonstracije, če bo prišlo do oblikovanja vlade med Petimi zvezdami in demokrati, »kajti pod vprašajem je suverenost države«.

Toda Gibanje petih zvezd je v nedeljo na zasedanju vodstva v vili svojega ustanovitelja Beppeja Grilla jasno sporočilo, da z Ligo noče več sodelovati v vladi. Samo deset dni je potrebovalo, da je Salviniju vrnilo milo za drago. Salvini je namreč 8. avgusta nekaj podobnega dejal glede sodelovanja Lige s Petimi zvezdami. Zdaj mu je že žal.

Sploh je moralo Gibanje petih zvezd vseh teh štirinajst mesecev Contejeve vlade trpeti frustracije, ponižanja in žalitve, saj je bilo kljub temu, da ima dvakrat več poslancev in senatorjev kot Liga, zaradi Salvinijeve naraščajoče priljubljenosti podrejeni partner v vladi. Izpolniti je moralo vsako zahtevo notranjega ministra Salvinija, zlasti glede zakonov proti migrantom. Zdaj je prišla priložnost, da mu vrne udarec. »Juho, ki jo je skuhal, bo moral zdaj pojesti,« je pomenljivo dejal Di Maio.