Baširja, ki ga je vojska po več mesecih protestov v državi aprila odstavila, so na sodišče v Kartumu pripeljali v močno zavarovanem vojaškem konvoju, nato je sojenje mirno spremljal v kovinski kletki. Njegovi podporniki pa so medtem vzklikali geslo Alah akbar oz. Bog je velik, opisuje AFP.

Mednarodno kazensko sodišče je sicer izdalo tiralico za Baširjem zaradi vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocida v sudanski pokrajini Darfur, vendar pa je danes v Kartumu na zatožno klop sedel zaradi obtožb korupcije.

Tožilec je predstavil, da so v njegovi rezidenci, ko so ga ob odstavitvi zajeli, našli velike količine gotovine. A to je bil le del pošiljk, ki jih je dobil iz Savdske Arabije.

Najmanj 25 milijonov dolarjev je prejel od savdskega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, od zdaj že pokojnega savdskega kralja Abdulaha pa je prejel po dve plačili v višini 30 in 35 milijonov dolarjev.

Bašir je preiskovalcem sam povedal, da je ta denar dobil on, da je z njim lahko upravljal on in da ni šlo za denar iz državne blagajne. Večino ga je tudi že porabil. Kako in za kaj ga je porabil, se Bašir na sodišču ni spomnil. Sojenje za ta primer se bo nadaljevalo 24. avgusta, še poroča AFP.

Maja je sicer sudansko tožilstvo proti njemu vložilo tudi obtožnice zaradi posredovanja proti protestnikom, zaradi česar je bil potem tudi odstavljen. Med posredovanjem proti protestnikom je bilo več ljudi tudi ubitih. Kdaj naj bi se začelo to sojenje in ali se bo morebiti odločalo tudi o njegovi izročitvi Mednarodnemu kazenskemu sodišču, pa za zdaj ni znano.