Slovenska moška alpska smučarska reprezentanca, ki jo vodi Peter Pen, se je odločila, da v pripravah na novo sezono po več kot desetletju ne bo odpotovala v Čile. Odločitev je bila sprejeta na hitro, saj so razmere za trening v tradicionalni južnoameriški bazi zelo slabe. Po besedah Pena je v La Parvi v spodnjem delu nekaj snega, ki pa ne zagotavlja dobrega treninga hitrih disciplin. »Odločitev je bila težka. Razmišljamo pozitivno in iz nje bomo skušali potegniti najboljše. Ker na evropskih ledenikih razmere za trening hitrih disciplin niso najboljše, se bomo v prvi fazi bolj posvetili tehničnim disciplinam, jeseni pa bomo skušali v Alpah najti ustrezne terene za dobro vadbo na snegu,« pravi Peter Pen.

V Celju vsi zagnani

»Sezona svetovnega pokala se bo v hitrih disciplinah začela 1. decembra, dotlej pa se bomo trudili vaditi kakovostno in dobro,« je odločen Pen. Mariborčan dodaja, da je za reprezentanti že velik del priprav, ki so jih opravili kakovostno in predvsem zagnano. Glavna novost v pripravah na novo sezono je bila, da so Boštjan Kline, Klemen Kosi, Martin Čater in Miha Hrobat pettedenski cikel kondicijskih priprav v celoti opravili v Celju. »Lani sem bil prvo sezono del reprezentance. Letos lahko rečem, da smo program nadgradili. V Celju smo imeli dobre pogoje za trening. Veseli me, da smo kondicijski cikel izpeljali v celoti,« pravi kondicijski trener Dani Ošep.

Eden od trenerjev v moški reprezentanci hitrih disciplin je nekdanji smukač Gašper Markič. »V življenju imam rad spremembe. To ne pomeni, da utečene stvari niso kakovostne. A v tej sezoni se bomo morali znajti drugače. Ker je ekipni duh na visoki ravni, se ne bojim, da odločitve ne bodo prave,« je prepričan Gašper Markič. Trenerska okrepitev v reprezentanci je Gregor Koštomaj, ki je bil zadnja leta trener dvakratne svetovne smukaške prvakinje Ilke Štuhec. »Motivacija je na visokem nivoju. Zadovoljen sem, da sem sprejel nov izziv, saj v njem uživam,« trdi Gregor Koštomaj.

V Čilu Urban Planinšek

V Čilu letošnje poletje sicer ne bo slovenskih alpskih smučarjev, bo pa na treningu v Južni Ameriki vsaj en slovenski trener in dva serviserja. To so nekdanji glavni moški trener v slovenski reprezentanci Urban Planinšek in serviserja Gregor Koprivnik (nekdaj je sodeloval z Andrejem Špornom) in Primož Gregorič (skrbel je za smuči Andreja Jermana). Vsi so v tej sezoni člani ameriške reprezentance. Planinšek je bil osem let vodja ruske reprezentance, lani je bil trener švicarske ekipe evropskega pokala, v tej sezoni pa je podpisal pogodbo z ameriško reprezentanco, kjer je eden od trenerjev v moški ekipi hitrih disciplin. »Ko so me poklicali Američani, sem se hitro odločil za sodelovanje. Blizu mi je ameriški način razmišljanja, všeč mi je njihova filozofija,« nam je tik pred odhodom v Čile pojasnil Urban Planinšek, ki se je mudil na teniškem turnirju v Portorožu, kjer je spremljal 18-letnega sina Filipa Jeffa Planinška.

»To, kar se dogaja letos v Čilu, se v času moje trenerske kariere še ni zgodilo. V La Parvi, kjer smo trenirali vsako leto, je snežna suša, zato smo iskali nadomestne lokacije. Odločili smo se za vadbo v Nevados de Chillan, kjer smo leta 2007 trenirali z Andrejem Jermanom. Tu je vreme manj stabilno kot v La Parvi, tudi sneg ni tako kakovosten. A drugega nam ni preostalo,« je pojasnil Planinšek in dodal, da je imela ameriška reprezentanca spomladi odlične pogoje za trening na Mammoth Mountainu. Planinška smo vprašali, če je imel kaj stikov s slovensko reprezentanco. »Iz Slovenije nisem prejel nobenega klica za sodelovanje. Veseli me, da so razmere na Smučarski zvezi Slovenije dobre ter da se lahko reprezentance posvečajo treningu,« odgovarja Planinšek.

Trening na drugi lokaciji bi bil skoraj dvakrat dražji

Ko smo danes po koncu tiskovne konference v Mariboru vprašali Pena, zakaj se slovenska reprezentanca ni odločila za trening v Nevados de Chillanu kot ameriška, je glavni slovenski trener odgovoril: »Stroški spanja, hrane in smučarske karte v Chillanu znašajo skoraj 300 evrov na dan. Priprave na tem prizorišču nas bi stale okrog 60.000 evrov. V La Parvi bi zapravili nekaj več kot polovico tega zneska. Tako visokih stroškov si ne moremo privoščiti. Naj dodam, da smo imeli v Čilu svojega človeka, ki je iskal možnosti za trening. Ves čas smo bili tudi na vezi s trenerji drugih reprezentanc, na koncu smo se odločili, kot smo se. Nekaj let sem si želel, da bi poletni trening v Južni Ameriki nadomestili z evropskim. Tako smo se večkrat odločili v ekipah Ivice in Janice Kostelić, pa smo bili ravno tako uspešni. Zdaj so nas v takšen položaj prisilile vremenske razmere. Morda se je to zgodilo ob pravem času, saj v tej sezoni ne bo velikega tekmovanja. Na roko pa nam gre tudi, da se bo sezona začela nekoliko kasneje.«

Pen pravi, da imajo v nadaljevanju priprav predvidenih več scenarijev. Med drugim tudi, da bi v Severno Ameriko odpotovali prej, kot so pretekla leta. Dodaja, da je vesel sodelovanja z Gregorjem Koštomajem, s katerim sta se vselej veliko pogovarjala, zdaj pa je del ekipe.