»Raketa je uspešno zapustila kopenski mobilni lanser in natančno zadela cilj po več kot 500 kilometrih letenja,« je sporočil Pentagon. »Zbrane podatke iz tega preizkusa bo ministrstvo za obrambo uporabilo za razvoj prihodnjih zmogljivosti srednjega dosega,« so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še sporočili iz Washingtona.

Tovrstna raketa bi bila v skladu z določili pogodbe INF prepovedana, vendar ta pogodba iz obdobja hladne vojne od 2. avgusta letos ne velja več. Prepovedovala je nameščanje kopenskih raket z dosegom med 500 in 5500 kilometrov. Namen pogodbe je bil preprečiti obstoj raket, ki bi evropska ali ruska mesta dosegle z malo ali nič opozorilnega časa.

ZDA so od pogodbe odstopile, ker da jo Rusija krši z razvojem in nameščanjem nove rakete 9M729, ki lahko nosi tudi jedrske konice. Rusija je zatrjevala, da ta raketa ne krši določil te pogodbe, na drugi strani pa je odgovornost pripisovala ZDA, ki da razvija lastno tovrstno raketo.

V Pentagonu so marca potrdili, da razvijajo novo raketo srednjega dosega. A poudarili so, da razvijanje še ne pomeni tudi nameščanje. So pa napovedali, da jo bodo preizkusili, ko INF ne bo več veljala, navaja nemška tiskovna agencija dpa.