V Pionirskem domu – centru za kulturo mladih so letos spomladi končali mednarodni projekt Mlado gledališče/Young theatre, ki je potekal pod okriljem evropske komisije v okviru razpisa Ustvarjalna Evropa. V sklopu projekta, ki so ga kot vodilni partner izvedli skupaj s partnerji iz Srbije, Romunije in Poljske, so preizkusili gledališko improvizacijo kot eno od orodij pri vključevanju mladih v kulturne dejavnosti.

Sodelovalo je več kot 521 gledaliških profesionalcev in pedagogov, na nekaj manj kot 200 nastopih pa se je predstavilo skoraj 900 mladih improvizatorjev.

Improvizaciji bodo dodali gib

Še preden so končali projekt, so se v Pionirskem domu že osredotočili na njegovo nadgradnjo in s prijavo uspeli. Na tokratnem razpisu Ustvarjalna Evropa so bili namreč znova izbrani za nosilca projekta Mlado gledališče/Young theatre on the move.

Projekt se bo začel 1. oktobra in naj bi trajal do konca novembra 2021. »Projekt je nadgradnja že izvedenega pilotnega projekta Mlado gledališče, gledališko improvizacijsko znanje pa bomo tokrat obogatili z ustvarjalnim gibom. Ugotovili smo namreč, da se je z gibom včasih še težje izraziti kot z besedo,« je pojasnila vodja projekta Bjanka Kršmanc. Nosilec projekta bo Pionirski dom, izvedli ga bodo znova s partnerji iz Srbije, Poljske in Romunije, priključili pa se jim bodo še partnerji iz Francije. Hkrati je Pionirski dom postal partner v mednarodnem projektu, ki bo od 1. septembra 2019 do 31. januarja 2023 potekal pod imenom Liberty. V projektu bo soustvarjalo dvanajst partnerskih institucij iz Evropske unije, ki se bodo posvetile predvsem festivalskemu dogajanju in izobraževanju za mlade.

V sklopu projekta nameravajo v Pionirskem domu nadgraditi nekatere svoje tradicionalne festivale, kot so likovni festival Likfest, plesni festival Kalejdoskop ter filmski festival Zoom. Filmski festival Zoom je pridevnik mednarodni dobil že leta 2017, na letošnji že trinajsti izvedbi pa so sodelovali mladi iz 69 držav. Prav tako so svoj najstarejši festival – Otroški festival gledaliških sanj – letošnjo pomlad začinili s festivalom gledališke improvizacije, ki je bil hkrati vrhunec mednarodnega projekta Mlado gledališče.

»Pod skupno streho pokrivamo raznolike vsebine z različnih področij in imamo bogate izkušnje, kar nam tudi omogoča sodelovanje pri različnih projektih,« je ob tem zadovoljna direktorica Pionirskega doma Vika Potočnik.