Komisija bo preiskala poročanje tujih medijev, kot tudi veleposlaništev, ki so širila informacije o protestih, je sporočil predsednik dume Vjačeslav Volodin.

Zadnje tedne se je protestov z zahtevo po demokratičnih volitvah v mestni svet Moskve udeležilo več deset tisoč ljudi, potem ko so volilne oblasti za volitve 8. septembra zavrnile kandidature več vidnih opozicijskih predstavnikov in neodvisnih kandidatov.

Rusija je v času protestov na pogovor poklicala predstavnika ameriškega veleposlaništva v Moskvi, potem ko je to v opozorilu glede protestov objavilo tudi podrobnosti o njihovem kraju in času. Moskva je to označila za poskus vmešavanja v ruske notranje zadeve, čeprav je bil namen objave opozorilo ameriškim državljanom, naj se izogibajo kraju protestov.

Google so obtožili, da na portalu youtube reklamira množične akcije, nemški medij Deutsche Welle pa je rusko zunanje ministrstvo obtožilo, da poziva k udeležbi na protestih.

Protesti so sicer najbolj množični v Rusiji od vrnitve ruskega predsednika Vladimirja Putina v Kremelj leta 2012.

Policija je na protestih v več kot mesecu dni prijela najmanj 3000 ljudi, zahodne države pa so Moskvo kritizirale zaradi prekomerne uporabe sile proti mirnim protestnikom, potem ko so policisti proti njim uporabili tudi pendreke.