Sliši se kot šala, vendar ni. Ameriško podjetje Room izdeluje montažne zasebne pisarne za zaposlene, ki v glasnih odprtih pisarnah potrebujejo nekaj miru. V resnici to ni edino podjetje, ki ponuja takšen izdelek. Zanimivo je tudi, da povpraševanje po takšnih izdelkih tudi zares obstaja.

Da bi izpostavljanje delovne sile mravljišču odprte pisarne lahko vodilo v manjšo produktivnost, so že pred časom opozorile nekatere raziskave. Čeprav naj bi velike odprte pisarne promovirale komunikacijo med zaposlenimi in ustvarjalnejše okolje, so raziskovalci s Harvarda ugotovili, da je njihov učinek v praksi drugačen. Pogostost osebnih stikov med sodelavci se v dnevu po selitvi v odprto pisarno ni povečalo, temveč se je celo zmanjšalo. V dveh ločenih raziskavah so s pomočjo meritev ugotovili, da je čas za osebne stike v pisarni po selitvi padel za okoli 70 odstotkov, drastično pa se je povečala pogostost komuniciranja prek elektronske pošte in pogovornih aplikacij. Tudi do 75 odstotkov.

Snovalci odprtih pisarn so torej spregledali, da manipuliranje z vedenjskimi vzorci ljudi včasih ni tako enostavno in neposredno ter da je lahko neka domnevna prepreka, kot je izolirana pisarna, včasih tudi prednost. V odprtih pisarnah se zaseben pogovor z odprtega preseli v ušesom nedosegljiv spletni svet.

Odprte pisarne so torej mimo, kar pomeni, da je čas za sanacijo situacije. Prav to naj bi omogočala montažna pisarna phone booth (telefonska govorilnica), ki jo prodaja podjetje Room. Vsaka skoraj kvadratni meter velika pisarniška inštalacija je izdelana iz 1088 recikliranih plastenk, postaviti pa jo je mogoče v vsega 30 minutah. Ustvarjalci pravijo, da je to priročno, tudi ko se njeni imetniki poslovijo od delovnega mesta, saj jo lahko odnesejo s seboj v naslednjo odprto pisarno. Da pa izkušnja le ne bi bila tako neprijetna, kot je slutiti iz dimenzij, je montažna pisarna opremljena z lastnim zelo tihim sistemom zračenja, ki se napaja prek električnega kabla, priključenega na običajno vtičnico. Ventilacija je sicer nujna, saj v kakovostnem zraku na enem kvadratu ne bi uživali ravno dolgo. Poleg tega ima pisarna tudi mizico, vtičnici za elektriko, vhod za povezavo ethernet in senzor gibanja, ki vključi led luči in zračenje, ko zazna prisotnega uporabnika. Da bi imeli pri delu končno mir, pa stene pisarne zagotavljajo tudi zvočno izolacijo.

»Room vam ponuja prostor za sanjarjenje o naslednjih korakih, klice, glasne premisleke in osredotočenje na to, kar res šteje. To je soba, kjer se vse zgodi,« so na svoj izdelek ponosni pri ameriškem podjetju. Velja pa priznati, da sami niti ne trdijo, da je govorilnica namenjena stalni uporabi. Pravzaprav menijo, da je najprimernejša za konferenčne sestanke prek spleta in druge trenutke, ko zaposleni potrebujejo mir pred vrvežem pisarne. Od tod tudi ime telefonska govorilnica. Ker so ceno za eno postavili pri okoli 3150 evrih, pa lahko upamo, da bo pri takšni uporabi tudi ostalo. Pri bistveno nižji ceni bi se gotovo našli delodajalci, ki bi sledili ugotovitvam zgoraj omenjenih raziskav in odprte pisarne preprosto zapolnili z montažnimi. Le da tokrat s še bolj utesnjenimi od tistih, ki so jih nekoč že postavili.