23. septembra bo na celjskem sodišču pred sodnico Gordano Malovič potekal predobravnavni narok zoper tri obtožene, eno pravno in dve fizični osebi. Obtožnica jim očita povzročitev splošne nevarnosti, saj so zanemarili svoje delo, zaradi česar sta 14. septembra pred petimi leti po hudem neurju v zgodnjih jutranjih urah umrla dva mlada človeka. Še ne 18-letna Lara Safran in inštruktor varne vožnje 30-letni Miha Baloh.

Oba sta bila v specializiranem avtomobilu AMZS in sta bila usodnega jutra namenjena na sedež centra varne vožnje, da bi pred odhodom na promocijski dogodek v Kranju vzela s seboj še nekaj potrebnega promocijskega materiala. A do tja nikoli nista prišla, saj je njuno vozilo odnesla narasla voda, ki je v zgodnjih jutranjih urah spodjedla most, na katerega je zapeljal Baloh. Ta tega ni mogel vedeti niti slutiti, vidljivost pa je bila tisto jutro zelo slaba. Tako bodo na zatožno klop sedli koncesionarji, ki so imeli z občino Vransko sklenjeno pogodbo o vzdrževanju cest in mostov. Gre za družbo Energetika projekt, ki je pravna oseba, njenega direktorja Marka Kranjca in vzdrževalca Štefana Kuserbajna, ki so bili zadolženi tudi za vzdrževanje mostu čez potok Bolska.

Od januarja obtožnica pravnomočna

Spomnimo, da so celjski kriminalisti za preiskavo potrebovali poldrugo leto, saj so dolgo čakali predvsem na izvedensko mnenje gradbene in cestnoprometne stroke. Kazensko ovadbo zoper dva osumljena v družbi, ki je imela koncesijo za vzdrževanje, so na tožilstvo vložili maja 2016. Kot je takrat pojasnil Milan Vogrinec iz celjske policijske uprave, sta dve osebi opustili dolžno ravnanje, saj bi cesto že ponoči morali zapreti in na tistem delu onemogočiti promet. A vzdrževalec ceste, ki si je most še ogledal okoli tretje ure zjutraj, naj bi ocenil, da voda ni dosegla kritične meje, zato ni ukrepal. Pozneje pa se do mosta tudi ni več vrnil. Celjski tožilci so obtožnico na sodišče poslali lansko jesen, poleg dveh fizičnih pa povzročitve splošne nevarnosti obtožili še pravno osebo. Obtožnica je januarja letos prestala vse preizkuse in postala pravnomočna. Predobravnavni narok se bo, kot rečeno, začel 23. septembra, ko bomo slišali, ali bo nemara kdo od obtoženih priznal krivdo ali jo bo zavrnil in se bodo vse okoliščine, ki so privedle do nesreče, presojale na sodišču.