V soboto sta v jami Wielka Sniezna (Velika snežna, op. p.) v gorovju Tatre ostala ujeta poljska jamarja, ki jima je pot ven onemogočila poplava podzemnega izhodnega tunela. Reševalce so o njuni nesreči obvestili kolegi jamarji, ki so bili z njima, a jim je jamo uspelo zapustiti še pravi čas. Po navedbah predstavnika ekipe več kot 30 reševalcev stika z njima še niso uspeli navezati, kar le še poglablja skrb o njunem zdravstvenem stanju. Jama Wielka Sniezna je najdaljša in najgloblja jama v tem gorovju, razmere v njej pa ekstremne. Že tri dni sta pogrešana jamarja v podzemlju na okoli štirih stopinjah Celzija in v veliki vlagi, zato jima grozi podhladitev.

Jamarja naj bi ostala ujeta kakšnih 500 metrov globoko pod izhodom iz jame. Prve reševalce so na pomoč poslali že v soboto zvečer, sledili so jim gasilci iz Krakova in slovaški reševalci. Sreče niso imeli. Več je bodo morda imeli z eksplozivom, s katerim bi razstrelili skale in naredili pot do ujete dvojice. A to bo dolgotrajen proces. »Edina pot do njiju je skozi niz zapletenih pirotehničnih akcij,« je za lokalni TVN povedal Jan Krzysztof, vodja reševalne akcije.

»Imamo vse potrebne pripomočke, a nam bo vzelo veliko časa. Pripravljeni moramo biti na več dni, če ne celo na več tednov dela,« je bil jasen. Podzemne hodnike bodo morali po vsaki od eksplozij prezračiti, kar bo vplivalo na intervale drugih eksplozij. »Čeprav poznamo natančno lokacijo jamarjev, bo zaradi ozkih podzemnih predorov reševanje izjemno zahtevno. Pomagali bodo lahko le zelo vitki in vrhunsko usposobljeni reševalci,« je Krzysztof predstavil dodatne težave.

Ker bo lahko delo opravljal le po en reševalec naenkrat, bo zadeva trajala še toliko dlje. Razmere dodatno otežujejo velike količine poplavne vode, nevarne tudi za reševalce. Skupna dolžina podzemnih hodnikov v najdaljši jami v gorovju znaša več kot 23 kilometrov, najgloblja pa je na točki 824 metrov. tak