Če je bil poraz Maribora v Celju celo pričakovan glede na vse težave v taboru branilcev naslova državnega prvaka, je ničla Olimpije na gostovanju v Kidričevem senzacija in neuspeh. Ljubljančani so očitno dobili kompleks pred stadionom v Kidričevem, saj so na njem doživeli že tretji poraz zapored. Domači trener Slobodan Grubor je spretno izkoristil poznavanje igralcev Olimpije, saj je bil v Ljubljani pomočnik trenerja, ko je bil Zoran Barišić lani jeseni 100 dni šef strokovnega štaba kluba iz prestolnice.

Učna ura Aluminija iz bunkerja

Aluminij je imel učno uro iz obrambne taktike in je potrdil, zakaj je v letošnji sezoni prejel zgolj dva zadetka. Olimpija v derbiju vodilnih ekip lige ni bila tako razigrana in učinkovita kot na minulih tekmah, zato ni uspela prebiti bunkerja gostiteljev, ki je bil graniten. Taktika se je Kidričanom ob izjemen zadetku Nikole Leka spremenila v pravljičen večer in vodstvo na lestvici po šestih krogih. Nogometni trenutek je na strani Aluminija, ki je v derbiju pokazal več strasti, borbenosti in srčnosti.

»Aluminij je odigral dobro, disciplinirano in obrambno. Mi nismo bili pravi pri končevanju akcij. Bilo je težko, saj so postavili osem igralcev okrog kazenskega prostora, zato je bila naša edina rešitev napad čez krilne položaje. Imeli smo veliko podaj v kazenski prostor, a gola nismo dali. Mi nismo izkoristili svojih priložnosti, oni so pač jih,« je bil razočaran trener Olimpije Safet Hadžić, ki je skupaj z igralci tekmecu športno čestital za zmago.

V Kidričevem so v devetih nebesih. Po rekordni prodaji v Mariboru odpisanega golgeterja Luka Štora v drugo nemško ligo (Dynamo Dresden) so zavzeli vrh lestvice in napovedali, da je treba nanje resno računati v boju za evropske vozovnice. Potem ko so na kolena spravili Olimpijo, so pred njimi še tri tekme resnice z evropskimi Domžalami, Mariborom in Muro.

Tabor po obstanek s tujsko legijo

Prav Mura s tekmo manj je v odlični formi. Zmage dosega z goli na atraktiven način, zato se v soboto zvečer v Stožicah obeta spektakularen derbi z Olimpijo. Celje je povezalo tri zmage v nizu, a ker je delovanje odvisno od prodaje igralcev, bo po kapetanu Pišku klub do konca avgusta zapustil še kakšen igralec, med katerimi je najbolj vroč napadalec Vizinger. Novinec Tabor je visoko v sredini lestvice, a je treba dodati, da se je naslonil na okrepitve iz tujine.

Če je za klube, ki igrajo v Evropi, logično, da imajo v ekipah tudi več kot polovico tujcev, bi za druge moralo veljati, da predvsem vzgajajo mlade slovenske igralce. »Klubi od petega do desetega mesta bi morali graditi na mladih igralcih. Sežana je očitno ocenila, da za obstanek potrebuje 10 tujih nogometašev. Tudi mi potrebujemo okrepitve, lahko bi tudi plačali tujce, a v to ne bomo šli, ker na dolgi rok gradimo na naših mladih igralcih. Precej lažje bi bilo, če bil imeli prvo ligo z 12 klubi, da ne bi krvaveli za vsako točko, ampak zraven tudi razvijali igralce. To je precej lažje ob tekmah zvečer, ko je igra na mokri travi tudi hitrejša,« pravi trener Brava Dejan Grabić, ki je zadovoljen z izkupičkom petih točk, a se zaveda, da takšno povprečje ne bo dovolj za obstanek.

Posebna zgodba so zadnjeuvrščene Domžale z le dvema točkama. Trener Simon Rožman ni črnogled, ampak pravi, da so v njegovem mandatu v treh letih doma trikrat osvojili tretje mesto in enkrat slovenski pokal, v Evropi odigrali 16 tekem in prodali 21 igralcev. Letošnje leto je rekordno, saj se zaslužek od prodaje igralcev bliža petim milijonom evrov, zato so v klubu lahko tudi malo dvignili plače. Boljši izkupiček v enem letu je imela le Olimpija s prodajo Šporarja in Hentyja.