Hrvaško zunanje ministrstvo je odpoklicalo v Zagreb prvo sekretarko prestižnega veleposlaništva v Berlinu Elizabeto Mađarević, potem ko je hrvaški portal index.hr konec prejšnjega tedna objavil rasistična, ksenofobična in homofobična mnenja, ki jih je javnosti doslej neznana hrvaška diplomatka objavljala na spletnih straneh in družbenih omrežjih preteklih nekaj let.

Mađarevićeva je med drugim na facebooku v angleščini zapisala, da bi bil dober slogan za turizem »Čista in avtentična Evropa« s samo belskimi Evropejci, kot je bilo pred 30 leti. Na profilu pod imenom Eliza Madarevic, ki več ni dostopen, je glede skupnosti LGBT zapisala, da je »te ljudi možno pozdraviti« in se »osvoboditi vse tovrstne nemoralnosti in psiholoških motenj«. Prizadevala si je, da bi Katoliška cerkev izobčila vse ženske, ki bi splavile. Med drugim meni, da migranti, ki so »večinoma muslimani«, prihajajo v Evropo ne samo zaradi socialnih ugodnosti in evropskih potnih listov, temveč tudi zaradi svoje »islamistične agende«, ki se ji mora »krščanska Evropa zoperstaviti«. Mađarevićeva je med izbruhom begunske krize v Evropi leta 2015 kritizirala tudi »pomanjkanje lastne kulture« nemške kanclerke Angele Merkel, ki je migrantom na stežaj odprla vrata Nemčije.

Zunanji minister: nisem vedel

O škandaloznih izjavah hrvaške diplomatke so danes poročali tudi nemški in avstrijski mediji, predvsem v luči hrvaškega predsedovanja Svetu EU v prvi polovici prihodnjega leta, preden bo položaj prevzela Nemčija.

Na sedežu hrvaške diplomacije so se takoj po medijskem razkritju spornih zapisov svoje uradnice od njih ostro ogradili. Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je po opravljenem pogovoru pristojne inšpekcije z diplomatko novinarjem potrdil, da bodo proti njej sprožili disciplinski postopek in da pričakuje primerno kazen. Neuradno ji grozi odpoved zaradi kršitve etičnega diplomatskega kodeksa in kaljenja ugleda Hrvaške. Šlo pa bo zgolj za sanacijo politične škode, ker očitno na Hrvaškem niso preverjali, kdo je bil med najožjimi sodelavci Grlića Radmana, ki je bil do srede julija hrvaški veleposlanik v Berlinu. Sam je danes po večkratnih vprašanjih novinarjev zanikal, da bi vedel za njena stališča, ter rekel, da je hrvaški državi prizadejala politično škodo. Dejal je tudi, da ni govora o tem, da so ji vdrli v profile, na kar je namigovala.

Na MZZ v času Grabar-Kitarovićeve

Mađarevićeva je zmagala na internem razpisu za položaj prve sekretarke na hrvaškem veleposlaništvu v Berlinu, kamor je odšla januarja letos, ko je bila na čelu hrvaške diplomacije Marija Pejčinović Burić. Ta bo naslednji mesec prevzela vodenje Sveta Evrope, kjer v ospredje postavlja krepitev demokracije, človekovih pravic in pravne države. Mađarevićeva se je na hrvaškem zunanjem ministrstvu zaposlila leta 2006, ko ga je vodila zdajšnja predsednica države Kolinda Grabar - Kitarović. Mađarevićeva je bila tudi članica hrvaške pogajalske skupine med pristopnimi pogajanji z EU ter je Zagreb zamenjala za Bruselj leta 2013. Dve leti je bila asistentka za politiko pri prvem hrvaškem komisarju Nevenu Mimici (SDP). Kasneje je napredovala na svoji diplomatski poti, ne da bi nekdo izmed njenih nadrejenih in kolegov v diplomaciji zaznal ali prebral njena stališča, ki spominjajo na tista neonacistov in belih supremacistov. Ali pa so nekateri morda celo vedeli in se niso odzvali, dokler ni o tem v petek prvi poročal index.hr.

Mađarevićeva se je najprej branila z izjavami, da ima pravico do svojih »konservativnih« stališč, nato pa trdila, da je bila žrtev hekerjev, ki da so po njenem profilu na facebooku »napadli hrvaško vlado«, čeprav je sporna mnenja objavljala več let. Premier Andrej Plenković je ocenil, da gre za »katastrofo«, če so objave avtentične (očitno so), Grabar-Kitarovićeva pa je zapisala, da so »nestrpne in rasistične izjave nesprejemljive«.