Turška vozila z orožjem so prečkala turško-sirsko mejo in vstopila v Kan Šejkun na jugu province Idlib, je povedal neimenovani vir na sirskem zunanjem ministrstvu. "To znova potrjuje, da turški režim podpira teroristične skupine," je poudaril. Pri tem je ciljal na upornike in džihadistične skupine na območju, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu je medtem sporočil, da so ruska in sirska vojaška letala z obstreljevanjem ustavila konvoj. Namenjen je bil na sever province Hama. Pri obstreljevanju je bil ubit en vojak, ki je spremljal konvoj, še več pa jih je bilo ranjenih.

Turško obrambno ministrstvo je letalski napad na turški vojaški konvoj ostro obsodilo, Moskvo pa obtožilo, da je s tem kršila dogovor z Ankaro. Sporočilo je še, da so bili v napadu ubiti trije civilisti, 12 pa ranjenih.

V Ankari so poudarili, da se kljub večkratnim opozorilom ruskim oblastem »v regiji Idlib nadaljujejo vojaške operacije režimskih sil«, kar pomeni kršitev memorandumov in dogovorov Turčije z Rusijo. Dodali so, da je bil konvoj na poti na turško opazovalno točko in da so pred njegovim današnjim odhodom Moskvo opozorili, naj pustijo odprte dobavne poti.

V nedeljo so sicer prorežimske sile vstopile v mesto Kan Šejkun, in sicer prvič, odkar so leta 2014 izgubile nadzor nad njim. Osvojiti želijo ključno cesto, ki povezuje mesti pod nadzorom vlade Damask in Alep. Ti spopadi so na vsaki strani zahtevali več deset smrtnih žrtev.

Večino province Idlib nadzoruje džihadistična skupina Hajat Tahrir al Šam, ki ima pod nadzorom tudi večino sosednjih provinc Hama, Alep in Latakija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.