»Ne moremo začeti,« je danes na sodišču dejal glavni malezijski tožilec Gopal Sri Ram, ki je zahteval preložitev začetka sojenja v tem primeru na prihodnji mesec. Preložitev je utemeljil s tem, da se prvi sodni postopek proti Razaku še ni zaključil. Poleg tega obramba in priče še niso prejele dokumentacije.

Sodnik je sprejel preložitev, a zgolj za en teden, torej na 26. avgust, navajajo tuje tiskovne agencije.

Nekdanji premier Malezije je v štirih točkah obtožen korupcije, v 21 pa pranja denarja. Na osebni račun je po podatkih policije in protikorupcijske komisije prejel 2,3 milijarde ringitov (okoli 550 milijonov ameriških dolarjev).

V prvem primeru, na katerega se sklicuje tožilec, so mu začeli soditi aprila. V sedmih točkah je obtožen, da je poneveril okoli 10 milijonov dolarjev iz podružnice sklada 1MDB.

Obtožbe v primeru, v katerem so danes preložili sojenje, so sicer pomembnejše in so povezane z osrednjim primerom v korupcijskem škandalu, povezanim z državnim skladom.

Najib je na parlamentarnih volitvah maja lani presenetljivo izgubil proti svojemu nekdanjemu mentorju, 93-letnemu Mahatirju Mohammadu. Ta je odredil ponovno preiskavo tega korupcijskega škandala.

V okviru preiskave so izvedli racije na Najibovih domovih in pri tem odkrili za skoraj 300 milijonov dolarjev torbic, ur, nakita in drugih luksuznih dobrin, ki so bile domnevno kupljene z denarjem iz 1MDB.