Iranski tanker z več deset milijonov dolarjev vredno nafto je po poldrugem mesecu zadrževanja izplul iz Gibraltarja proti Grčiji, potem ko sodišče ni upoštevalo ameriške zahteve, naj ga še zadrži. V grško pristanišče Kalamata na Peloponezu naj bi priplul v nedeljo. Kako bodo potem ukrepale grške oblasti, še ni znano. Če bodo ZDA še naprej zahtevale zaseg tankerja, bo to prva velika mednarodna preizkušnja za novega premierja Kiriakosa Micotakisa, ki je položaj zasedel minuli mesec.

Iranski tanker so britanski marinci zasegli 4. julija zaradi suma, da krši evropske sankcije s prevozom nafte v Sirijo. Uradni Teheran je to ves čas zanikal. Prejšnji teden je sodišče v Gibraltarju odločilo, da ni razlogov za zadrževanje tankerja. Njegov odhod so v zadnjem trenutku skušale po sodni poti preprečiti ZDA, rekoč da je tanker povezan z iransko revolucionarno gardo, ki jo je Trumpova administracija uvrstila na seznam terorističnih organizacij. Toda sodišče je sporočilo, da nima pristojnosti odločati o zadevah zunaj evropskega pravnega reda.

V Teheranu pravijo, da štejejo Veliko Britanijo odgovorno za dogodke in da je zanje odgovorna tudi za to, da tanker pripluje do Grčije. ZDA pa so opozorili, naj ga ne poskušajo ustaviti, saj bi to imelo resne posledice. Zdi se, da sta London in Teheran dosegla dogovor in da bo Iran izpustil tanker, ki je plul pod britansko zastavo in so ga v Hormuški ožini ustavili kot očitni povračilni ukrep.