Slovenska reprezentanca v smučarskih skokih se tako na moštveni kot posamični tekmi poletne velike nagrade pred množico navijačev v Zakopanah na Poljskem ni proslavila. Potem ko je bila na uvodni ekipni tekmi v Visli druga, je tokrat pristala na skromnem petem mestu. V finalu posamične preizkušnje sta bila le Timi Zajc in Peter Prevc. Zajc je v zelo spremenljivih vetrovnih razmerah s sedmim mestom ohranil položaj vodilnega skakalca v skupnem seštevku tekmovanja, Prevc pa je pristal na repu trideseterice. »Zajc je opravil dva solidna skoka, drugim pa se ni posrečilo. Ali so zgrešili pri odskoku ali pa so imeli preveč težav z vetrom,« je ocenil slovenski selektor Gorazd Bertoncelj.

Žigi Jelarju rekord skakalnice

Zakopane so z navdušenjem pozdravile dvojno domačo zmago. V internem poljskem dvoboju je Kamil Stoch za manj kot točko ugnal Dawida Kubackega. Zajc je pred prihodom na prizorišče četrte posamične tekme velike nagrade veljal za enega od favoritov, saj je pred tem dobil obe preizkušnji, na katerih je nastopil. »Od prihoda v Zakopane sem imel težave. Tudi v poskusni seriji se mi ni izšlo po željah. Sedmo mesto je vrhunski rezultat glede na prikazano. Preglavice sem imel predvsem s smučino, ki je drugačna kot na starih skakalnicah. To je bil razlog, da nisem ujel pravega položaja. Nisem najbolj zadovoljen, a moram vse skupaj prebroditi, da bo nadaljevanje sezone boljše,« je ocenil Timi Zajc, ki ima v skupnem seštevku 43 točk prednosti pred Nemcem Karlom Geigerjem. Peter Prevc je bil po prvi seriji sedemnajsti, a je s povsem ponesrečenim drugim skokom nazadoval na zadnje mesto v finalu.

Žiga Jelar si bo Zakopane zapomnil po rekordu skakalnice (144 m) na sobotni moštveni tekmi, kjer je Slovenija popustila v drugi seriji in z drugega mesta zdrsnila na skromno peto mesto. Prav vsi Bertoncljevi varovanci razen Jelarja so v prvem poskusu pristali pod 130 metri. »Nismo zadovoljni s končnim razpletom. Skoki niso bili na tako visoki ravni, da bi se potegovali za stopničke. Že v kvalifikacijah smo imeli težave. Smo v padcu forme, a se bomo v času brez tekem dobro pripravili za nadaljevanje sezone,« je komentiral glavni trener Gorazd Bertoncelj, ki bo svojo ekipo popeljal na Japonsko, kjer bo v petek nova tekma velike nagrade v Hakubi.

Nika Križnar ostala brez besed

Velik uspeh so dosegle slovenske tekmovalke na finalni tekmi velike nagrade v Frenštatu na Češkem, kjer je Nika Križnar vpisala prvo zmago v karieri in se v skupnem seštevku izenačila z japonsko tekmico Saro Takanaši, ki je postala končna zmagovalka, ker je dobila obe tekmi na uvodu. Slovenski uspeh so dopolnile Urša Bogataj, Špela Rogelj in Maja Vtič, ki so se razvrstile od tretjega do petega mesta. V pokalu narodov je Slovenija s 715 točkami osvojila prvo mesto. »Sem brez besed. Pred prvim skokom sem čutila malo pritiska, a so znižali zaletišče, da sem lahko normalno pristala. Malo me je razjezilo, ker sem bila po prvi seriji druga, kar mi je dalo več zagona. Na moštveni ravni smo konkurenci pokazale, da smo iz pravega testa,« je komentirala Nika Križnar.