Po sobotnem razočaranju, ko se na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v hitrosti noben Slovenec ni prebil skozi kvalifikacije, je bila nedelja precej bolj pozitivna. Najboljša slovenska športna plezalka Janja Garnbret je namreč v kvalifikacijah v olimpijski disciplini kombinacija zasedla tretje mesto, s tem pa si že zagotovila mesto na olimpijskih igrah prihodnje leto v Tokiu.

Dvajsetletna Korošica, ki je na tem svetovnem prvenstvu osvojila zlati kolajni v težavnosti in balvanih, se bo za svoje tretje odličje borila jutri. V kvalifikacijah je v disciplini, ki združuje tri, v hitrosti zasedla sedmo, na balvanih drugo, v težavnosti pa osmo mesto. Skupaj je bilo to dovolj za tretje mesto. V jutrišnji finale se je uvrstila najboljša osmerica, na tekmi pa bodo razdelili sedem kvot za olimpijske igre v Tokiu. Že zdaj je tako jasno, da bo eno mesto na olimpijskih igrah dobila Garnbretova, saj bodo v finalu nastopile kar štiri Japonke, vsaka država pa lahko na olimpijskih igrah nastopi z največ dvema tekmovalkama. Preostale tri Slovenke v kvalifikacijah se niso prebile v finale. Mia Krampl je bila 14., Vita Lukan 16. in Lučka Rakovec 17. V kvalifikacije olimpijske kombinacije v Hačiodžiju se je v moški konkurenci od Slovencev uvrstil le Jernej Kruder.

»Super se je razpletlo, saj sem se že kvalificirala za olimpijske igre, kar je res neverjeten občutek. Je pa bilo kar malo naporno. Hitrost je bila v redu, balvani so bili super, s smerjo v težavnosti pa nisem najbolj zadovoljna, kako sem jo odplezala, a bom lahko to v finalu popravila. Vendar pa to ni pomembno, ker sem se že kvalificirala za olimpijske igre. Komaj čakam, da bom čez eno leto spet tu, do takrat pa bomo trenirali, da bomo dobro pripravljeni,« se je smejalo Janji Garnbret, ki se že veseli skorajšnje poti domov. »Zdaj se že začenja kazati utrujenost, ko bi že rada šla domov in si malo odpočila, ampak se mi je tako fino družiti z drugimi, plezati in uživati na Japonskem, da bom zdržala še te dni. Danes je odmor, tako da bom spočita za finale kombinacije.«

Garnbretova si le v hitrosti na tokratnem prvenstvu ni zagotovila finala. A je v soboto v kvalifikacijah tekme v hitrosti s časom 9,157 za 31 stotink izboljšala svoj osebni rekord v hitrosti in postavila nov najboljši slovenski ženski dosežek v tej disciplini ter zasedla 23. mesto. Lučka Rakovec je bila 47., Vita Lukan 65. in svetovna podprvakinja v težavnosti Mia Krampl 69. med 83 tekmovalkami. Pri moških je bil najboljši Slovenec Jernej Kruder na 50. mestu, Anže Peharc je bil 76., Domen Škofic pa 83. med 96 športnimi plezalci.