V sodelovanju z občino so se na kamniškem zavodu za turizem, šport in kulturo nedavno lotili triletnega, pol milijona evrov vrednega pilotnega projekta Stimulart, ki naj bi povezal kulturo, kreativnost in opuščene industrijske objekte, česar jim v Kamniku prav nič ne primanjkuje.

»Gre za pilotni projekt, ki se ukvarja z izzivom srednje velikih gospodarsko razvitih mest, ki želijo dodatno razviti ustvarjalne dejavnosti in privabiti k sodelovanju kreativne mlade talente,« pojasnjuje direktor zavoda Tomaž Simetinger. Poleg Kamnika v projektu sodelujejo še nemška mesta Naumburg in Amberg, italijanski Vittorio Veneto, madžarski Jaszberny ter nemška Univerza v Regensburgu. Vse sodelujoče druži skupni interes za krepitev kulturnih in kreativnih industrij.

Kamnik se bo v okviru projekta osredotočil predvsem na vprašanje, kako oživiti prostore nekdaj uspešne industrije. »Eden od ciljev projekta je namreč poudariti pomen industrijske dediščine,« je dejal Simetinger in poudaril velik pomen sodelovanja z lokalnimi umetniki in kreativnimi ustvarjalci.

»V občini Kamnik deluje izjemno veliko kreativnih umetnikov, ki so uspešni na številnih različnih področjih. Njihova dela ne odmevajo le v Sloveniji, ampak tudi zunaj meja države. Zato verjamem, da nam bo s skupnimi močmi uspelo prostore industrijske dediščine napolniti s povsem novo, svežo kreativno vsebino,« je prepričan direktor zavoda.

Ker bodo, kot je nadaljeval, velik poudarek namenili predvsem arhitekturi in dizajnu, se bodo povezali z ljubljansko fakulteto za arhitekturo in skušali k sodelovanju pritegniti tudi gospodarstvo, ki bo v kulturi in umetnosti znalo videti svojo priložnost.

Cilj projekta je oblikovanje pametnih, raznovrstnih in dolgotrajnih rešitev, ki jih bo mogoče prilagoditi široki paleti kulturnih in kreativnih industrij ter z njimi spodbuditi naslednjo generacijo umetnikov, podjetnikov in inovatorjev, ki bodo ustvarila konkurenčnejša manjša mesta.

Kreativne zgodbe

»Projekt Stimulart ni neposredno vezan na oživljanje posameznih industrijskih objektov. Gre bolj za aktivnosti raziskovanja področja kulturne kreativne industrije oziroma za tako imenovane mehke vsebine. Kulturna kreativna industrija je posebna vrsta industrije, ki je že uveljavljena, ni pa strategije, ki bi to področje usmerjala. V tujini je to eno najhitreje rastočih področij pri zaposlovanju,« poudarja Simetinger. Kot pravi, bodo v Kamniku v okviru projekta najprej izvedli temeljito analizo, kaj se na področju kulturne kreativne industrije sploh dogaja, konkretnejše aktivnosti, ki bodo povezane z industrijsko dediščino, bodo sledile predvidoma v letu 2021. Pri tem se bodo povezali z nevladnimi organizacijami in študenti arhitekture, na koncu pa še z gospodarstvom. »Želimo si, da bi tako nastale kreativne zgodbe, ki bi jih lahko izkoristili tudi v turizmu. Kaj, kje in kako bodo te aktivnosti potekale, pa je v tej fazi še prezgodaj napovedovati,« sklepa predstavitev projekta Simetinger in dodaja, da bi lahko rezultati projekta služili kot temelj za razvoj strategije tako v Kamniku kot na ravni države.

Večino potrebnih sredstev za izvedbo projekta bodo v Kamniku pridobili iz Evropskega sklada za regionalni razvoj na razpisu programa Interreg Central Europe.