Ko Sonyjev najnovejši premijski mobilnik xperia 1 primeš v dlan, te prevzamejo nenavadni občutki. Telefon je s širino 7,2 centimetra v zlati sredini med prikupnim galaxy s10 in velikim galaxy s10+, z višino 16,7 centimetra pa je za pol centimetra višji od letošnjega galaxy note 10+. Telefon nima nobene zareze ali luknje v zaslonu. Pri Sonyju so se odločil za staromodnejši dizajn z nekaj obrobe pri čelu in bradi. Rezultat res ni nevšečen. Celo nasprotno. Je pa seštevek vseh oblikovalskih odločitev nekoliko protisloven. Telefon se prijetno usede v dlan in hkrati deluje prevelik.

Palec na povprečni dlani niti po naključju ne bo dosegel zgornjega roba zaslona, kaj šele nasprotnega zgornjega kota. Zaradi tega so vsi štirje gumbi, ki jih premore mobilnik, na spodnjih dveh tretjinah desne strani naprave. Čisto pri dnu najdemo sprožilec za kamero, na sredini telefona senzor za prstne odtise, pod njim gumb za izklop in vklop mobilnika, nad senzorjem za prstne odtise pa še gumb za nadzor glasnosti. Zaradi bližine gumbov boste med poskusom izklopa zaslona včasih znižali glasnost, spet drugič pa boste napravo želeli ugasniti s senzorjem za prstne odtise. Sony je namreč nerazumljivo poleg tega dodal še poseben gumb za izklop oziroma vklop. Ko se človek navadi, zadeva ni več problematična. Bi si pa želeli, da bi bil senzor malenkost hitrejši.

Prilagojen za kino doma

Mobilnik nenavadne oblike nima po naključju. Xperia 1 je povsem prilagojena gledanju filmov. Zaslon z diagonalo 17 centimetrov, ki je od novega galaxy note 10+ krajša zgolj slabe 3 milimetre, ima razmerje stranic 21:9, kakršnega najdemo na platnih v kinodvoranah. Da bi bila izkušnja še boljša, pa zaslon HDR OLED premore 4K-ločljivost (1644x3840) z neverjetnimi 643 slikovnimi pikami na palec (ppi). Zadeva prepriča.

Čeprav mobilnik deluje tanek, boste tako veliko sliko med gledanjem filmov našli zgolj na precej večjih napravah. Zaradi prilagojenega razmerja stranic se filmska slika raztegne čez ves zaslon, medtem ko boste pri drugih mobilnikih zgoraj in spodaj dobili debelo črno črto in temu primerno pomanjšano sliko. Za piko na i kino vzdušju xperia1 ponuja možnost nastavitve dinamičnega vibriranja. Ta stresa telefon in daje vtis močnih basov, kot jih doživimo v kinodvoranah. Naključje je želelo, da smo kot prvi film na telefonu pogledali Blade Runner 2049, ki je kot narejen za dinamično vibriranje. Tega lahko sicer tudi izklopimo. Naprava premore tudi stereo zvočnika z dolby atmost tehnologijo, a ta v resnici nista nič posebnega.

Mešani občutki ob serijah in igranju playstatona 4 na daljavo

Vsaka specializacija ima slabosti. To velja tudi za xperio1. Vse prednosti ob gledanju filmov postanejo slabosti, ko gledamo druge videovsebine. Serije in youtube videi najpogosteje niso posneti v razmerju 21:9, temveč 16:9. Pri teh imajo prednost drugi mobilniki, medtem ko mora xperia1 strani zapolniti s še bolj debelimi črnimi črtami. Zaradi ozkosti naprave je slika v tem primeru celo manjša kot drugod. To je slabost tudi med igranjem videoiger.

Igranje Sonyjeve konzole ps4 na daljavo je na osebnih računalnikih prosto dostopno, pri mobilnikih pa je to mogoče le z napravami tega japonskega podjetja. Povezljivost s ps4 je bila torej ena od prednosti xperij, žal pa se v primeru xperie1 stvar ne izide najbolj elegantno. Tudi tu prideta v ospredje ozkost naprave in debelina črnih črt ob strani zaslona. Če mobilnik držiš blizu očem, še gre, če ga imaš pričvrščenega na igralni plošček, pa bi bil dobrodošel še daljnogled.

Soliden fotoaparat in filmarska kamera

Na hrbtni strani xperia1 premore tri 12-megapikselske objektive. Glavni objektiv z zaslonko f/1.6, objektiv z dvakratno povečavo in zaslonko f/2.4 ter ultraširokokotni objektiv, ki zajema 137-stopinj, z zaslonko f/2.4. Rezultati so solidni, tudi v manj kot idealni svetlobi, ne boste pa našli posebnega nočnega načina. Tudi sicer fotografije niso čisto na nivoju Googlovega pixla3 ali Huaweijevega mate pro20. Portretni način pa celo nekoliko razočara. Nič posebnega ni niti 8-megapikselska kamera na prednji strani telefona.

Za uporabnike, ki se radi poglobijo v nastavitve, bo prav prišla naložena aplikacija cinema pro podjetja CineAlt, ki ponuja filmarsko izkušnjo s številnimi naprednimi nastavitvami in snemanjem v 4K-ločljivosti. V 4K-ločljivosti lahko snemate tudi v osnovni aplikaciji kamere.

Dober tudi za družbena omrežja

Nenavadne dimenzij naprave znajo predstavljati težave, tudi ko mobilnik pospravimo v žep. Za marsikoga bo namreč previsok. Vseeno ima njegova višina še nekaj prednosti, ki niso povezane z gledanjem filmov. Četudi ne pri običajnem branju, bo dolžina definitivno omogočala večjo preglednost ob prebiranju objav na twitterju ali podrsavanju na facebooku.

Pohvaliti gre tudi zadržanost s spremembami androida, ki je brez nepotrebne navlake. Za brezhibno izkušnjo pa skrbi Qualcommov procesor snapdragon 855 s 6 GB delovnega spomina. Prostora za shranjevanje je 128 GB z režo za dodatno SD-kartico. Ne boste pa našli vhoda za slušalke.

Manj navdušeni smo nad skromno baterijo. Ta s 3300 mAh zadošča za en dan zmerne uporabe, ko se prižge 4G in do polnosti izkoristi zaslon, pa energija skopni že po nekaj urah. Še dobro, da mobilnik podpira ekspresno polnjenje, brezžičnega žal ne. Maloprodajna cena bo v Sloveniji znašala 849 evrov.