V torek je Hrvaško šokirala vest o smrti 57-letnega italijanskega turista na barki v bližini Hvara ter petih drugih, ki so jih zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom odpeljali v bolnišnico. Vse do danes sta bila v kritičnem stanju otroka pokojnika, 14-letna deklica in petletni deček. Po neuradnih informacijah časnika Slobodna Dalmacija so dekle prebudili iz umetne kome in je sposobno komunicirati. Z oddelka za intenzivno nego naj bi jo prestavili v sobo k mami, ki je prav tako bila na barki. Petletnik zaenkrat ostaja na intenzivni negi, a naj bi se izboljševalo tudi njegovo zdravstveno stanje. Zdravniki so že v sredo z magnetno resonanco potrdili, da sta otroka utrpela spremembe na možganih, a še ni jasno, za kako hude poškodbe gre.

Kriv neustrezen, cenejši bencinski agregat

Hrvaška policija je prvi dan špekulirala, ali se je šesterica v ponedeljek zvečer morebiti zastrupila s školjkami, a so zdravniki skoraj nemudoma zavrgli njihovo tezo. Simptomi in posledice so bile namreč veliko premočni za kaj takega. V nekaj dneh so ugotovili vzrok – 24-letni lastnik ladje in 27-letni kapitan »Atlantie« sta nanjo vgradila neustrezen, od primernega kar dvajsetkrat cenejši bencinski agregat in to brez soglasja hrvaškega registra plovil (HRB). Zaradi tehnične nepopolnosti ladje – takšen agregat ni namenjen za rabo v zaprtih prostorih in na plovilih – z njo sploh ne bi smela pluti.

Dvojici grozi do osem let zapora, po prijetju so ju izpustili na svobodo, od koder se bosta branila med sojenjem. Oba krivdo zanikata in vztrajata, da sta ravno onadva žrtvam nudila prvo pomoč. »Molim, da bo z otrokoma vse v redu. Še vedno sem zelo pretresen zaradi celotnega dogajanja. Ne čutim se krivega za to, kar se mi očita,« je med drugim okrožnemu tožilcu pojasnil 24-letni lastnik barke.