Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so se v Portlandu zbrali pripadniki skupine "Ponosni fantje", ki se opisuje kot skupina "mladih, zahodnih šovinistov". S svojim shodom so želeli pritisniti na oblasti v Portlandu, da bi gibanje Antifa (kar je okrajšava za protifašistično gibanje) razglasili za domačo teroristično organizacijo.

Na drugi strani so se zbrali njihovi nasprotniki in protestirali proti prisotnosti skrajnih desničarjev v tem največjem mestu v ameriški zvezni državi Oregon.

Mestne oblasti so iz strahu pred izgredi in nasiljem okrepile varnostne ukrepe. Med obe strani so se postavile enote policistov, opremljene za posredovanje proti izgrednikom, zaprli pa so mestno središče.

Skupaj se je na obeh straneh po poročanju AFP zbralo okoli tisoč ljudi. Desničarji so nosili ameriške zastave, pa tudi kape z napisi "naredimo Ameriko spet veliko", sloganom iz predsedniške kampanje Donalda Trumpa leta 2016.

Na drugi strani so se na protidemonstracijah zbrali tudi številni pripadniki gibanja Antifa, mnogi oblečeni v črno in zamaskirani. Zraven pa so bili tudi drugi prebivalci Portlanda, ki so nasprotovali prisotnosti skrajnih desničarjev v mestu. Mnogi so bili tudi našemljeni; eden je nosil kostum samoroga, pojavil pa se je tudi zbor, oblečen v banane, navaja AFP.

Policija se je po nekaj časa odločila prekiniti oba shoda, na kar je na koncu prišlo tudi do nekaj prerivanja, vendar ne do večjih izgredov. Tudi ni bilo huje poškodovanih ljudi, še navaja AFP.

Trump ponovno proti Antifi

Policija je sicer prijela najmanj 13 ljudi. Zasegla je tudi več palic, doma narejenih ščitov, razpršilcev s poprovim sprejem in podobno "orožje", s katerim so se opremili demonstranti na obeh straneh.

Na dogajanje v Portlandu se je odzval tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je dejal, da njegova administracija skrbno spremlja položaj. V tvitu pa je nakazal tudi, da razmišljajo o tem, da bi Antifa označili za "organizacijo terorja". Več podrobnosti ni pojasnil.

Gibanje Antifa sicer povezuje predvsem anarhistične skupine na skrajni levici. Odgovorno je tudi za več izgredov, tako v ZDA kot tudi v Evropi. A hkrati je to tudi predvsem desničarska oznaka za vse skupine, ki nasprotujejo skrajni desnici, tudi za levo sredino in zmerno levico.