Zgodaj popoldne po lokalnem času so se na Aveniji Saharov ljudje zbrali na dovoljenem protestu v organizaciji opozicijske Komunistične stranke. Prišlo jih je okoli 4000, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Tam se je preteklo soboto na pobudo liberalne opozicije zbralo več kot 50.000 protestnikov. To gibanje se je danes odločilo za drugačno strategijo. Na ulice so se odpravili posamično, saj tako ne potrebujejo odobritve oblasti. Pri tem morajo biti v skladu z zakonodajo med seboj oddaljeni najmanj 50 metrov.

Ena od redkih protestnikov, ki so danes prišli na ulice, je 45-letna aktivistka Marija Rjabikova. "Težko je bilo že doslej, zdaj pa oblasti sploh več ne skušajo skriti, kaj počnejo," je povedala. Dodala je, da aretiranim protestnikom sploh ne sodijo v skladu z veljavnimi postopki. "Sodišča so zgolj formalnost," je povedala.

Policija je na dosedanjih protestih, ki potekajo en mesec, aretirala več tisoč ljudi. Proti okoli desetim so sprožili sodne postopke. Po protestih so se pojavile tudi kritike zaradi nasilja policije nad protestniki.

Proteste je opozicija začela, potem ko moskovske volilne oblasti na kandidatno listo za volitve 8. septembra niso uvrstile 57 kandidatov, med drugim tudi priljubljenih opozicijskih politikov, kot so Ilja Jašin, Ljubov Sobol in Dmitrij Gudkov. Volilna komisija je postavila več pogojev za njihovo kandidaturo. Med drugim je moral vsak zbrati 5000 podpisov podpore, a jih komisija vseeno ni želela registrirati, češ da so nekatere podpise ponaredili.